2024-01-24 Besök på Avfallskraftvärmeverket i Sävenäs

"Vi alla borde bli bättre på att sortera vårt avfall. 2/3 av det som hamnar i ugnarna borde inte ha kommit dit! Verkligen något att reflektera över" konstaterar Ingrid Timle efter besöket.

Ingrid Timle:

Studiebesök hos RENOVAs avfallsanläggning onsdag 24 januari 2024. 

Efter det att vi klätt oss i Renovas västar, hjälmar och förträffliga hörlurar, samlades vi framför guiden Peter Ringh och den pedagogiska översiktsbilden av anläggningen. 

70 ton per timme bränns här i de enorma ugnarna. Det är avfall från 10 kommuner i Västsverige. Värmeenergin tas upp av vatten, som med högt tryck driver en generator, vilken levererar elenergi till nätet i regionen. Dessutom levereras 120-gradigt vatten till fjärrvärmenätet. Om utomhustemperaturen är över +7grader är detta vatten tillräckligt för alla Göteborgs fjärrvärmekunder. 

Flera av gifterna i rökgasen tvättas bort innan avgaserna släpps ut, men koldioxiden går tyvärr rakt ut atmosfären. Härifrån kommer så mycket som 1% av hela Sveriges totala koldioxidutsläpp. Dagens metoder för att avskilja denna gas skulle kräva 1/3 av anläggningens producerade energi, så detta är inte aktuellt ännu. 

Det blir naturligtvis också aska från förbränningen. Den innehåller bl. a. tungmetaller. En driftig kvinnlig kemist på anläggningen har för något år sedan utvecklat en metod för utvinning av zinken. Eventuellt kan fler av metallerna återvinnas i framtiden. Övriga askrester körs till en deponi i Tagene. 

Vi alla borde bli bättre på att sortera vårt avfall. 2/3 av det som hamnar i ugnarna borde inte ha kommit dit! Verkligen något att reflektera över.

Ingrid Timle

 

Text: Ingrid Timle

Bild: Bengt Hellkvist

Inbjudan till besöket

Inlägg 2024-01-24: Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com 

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!