2024-02-19 och 23 Studiebesök på SKF

Ingrid Timle: "Med huvudet fullt av kunskaper tackade vi för oss och återvände till vardagen, där de olika lagren arbetar åt oss i det fördolda. Undrar just hur ofta man ska smörja lagren i kyl, frys och tvättmaskin? "

SKF 19:e och 23:e februari 2024 

I entrén med den enorma kulan utanför började vårt studiebesök, och där övervakade Sven Wingquist himself, så att ingen obehörig tog sig in. 

                                 

Den nya fräscha byggnaden är en stolthet för företaget, eftersom den har fått högsta möjliga miljöcertifiering. 

Vår guide Lars Werner berättade att lager av olika slag finns inte bara i fordon och maskiner utan även i en mängd av de bruksföremål som omger oss i hemmet. 

                                             

Så fick vi studera en mängd olika typer och storlekar av lager, koniska, cylindriska och sfäriska rullager, axiallager, kompaktlager m.fl. En smärre vetenskap. Alla behöver smörjas och ibland renoveras, vilket är av största vikt för att minimera friktionen och därmed energiförlusterna. 

                               

Efter all denna teori var det dags för besök i tillverkningsavdelningen. Obligatoriskt med reflexvästar och skyddsskor så vi förväntade oss en bullrig miljö med många riskabla arbetsmoment. Men hoppsan! Ytterst få personer fanns i den stora hallen men desto fler självkörande truckar, som var vänliga nog att stanna, om någon eller något kom i vägen. Så gott som alla arbetsmoment sköttes av ASEA-robotar, vilka innehöll lager av olika slag men inte några som tillverkats av SKF! 

Med huvudet fullt av kunskaper tackade vi för oss och återvände till vardagen, där de olika lagren arbetar åt oss i det fördolda. Undrar just hur ofta man ska smörja lagren i kyl, frys och tvättmaskin? 

Text och bild: Ingrid Timle

Inlägg (2024-02-26): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!