2024-02-02 Föredrag av Jan Jörnmark

Det blev en exposé över industriprojekt som tvingades lägga ner, på grund av extern konkurrens, i grunden omöjliga affärsplaner, ofta med lokalpolitiska förtecken, mångårig misskötsel eller girighet. Ett mycket intressant föredrag, men varför är jag inte övertygad om att detta var den sista boken om misslyckade satsningar?

  • Gunnar Jernström tackade Jan Jörnmark för ett intressant fördrag.

Jan Jörnmark är författare, föredragshållare och docent i ekonomisk historia. Fotograf bör man också tillägga. Han har skrivit flera böcker om äldre svenska industrisatsningar som tiden runnit förbi, även om utländska sådana.

Vi hade nu förmånen att få höra Jan berätta om och visa bilder ur den senaste (sista i detta ämne?) boken ”Övergivna platser, finalen”.

Det blev en exposé över industriprojekt som tvingades lägga ner, på grund av extern konkurrens, i grunden omöjliga affärsplaner, ofta med lokalpolitiska förtecken, mångårig misskötsel eller girighet. 

Rubrikerna 

Banker med obegränsat kapital, företagsledare med stora egon och fackföreningsledare med influenser från öst, byggde monument över sig själva. Vi fick se bilder på bankpalats i Stockholm, Volvos borg på Hisingen och fackpamparnas datja i Åkersberga. Allt med det gemensamt att det inte sparats på pengar när dessa byggdes och utrustades, och att de efter en tid låg för fäfot.

Vi fick höra om plundringen och om plundrarna, som alla tillskansade sig stora förmögenheter, medan skattebetalarna satt med skägget i brevlådan.

Initiativrika personer eller grupper tog de övergivna lokaler för sina verksamheter, ideellt eller för att tälja guld.

Både statliga och lokala politiker förvärrade ofta situationen, genom att hålla dödsdömd verksamhet under armarna eller för att leka företagare och placera sin ort på kartan.

Ett mycket intressant föredrag, men varför är jag inte övertygad om att detta var den sista boken om misslyckade satsningar?

Text och bild: Bengt G Bengtsson

Inlägg 2024-02-02: Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com 

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här