2023-11-15 Besök på Residenset del 2

Residenset är fyllt med inredningsdetaljer av stort skönhetsvärde. Bara njut av Elisabeth Engströms sammanfattning och bildserie på alla vackra tak, speglar, mattor, bord och stolar samt av alla intressanta konstverk.

  • Residenset 2023-11-25

Elisabeth Engström:

Residenset

SPF ordnade ett trevligt besök på residenset, Södra Hamngatan 1 även Torstensonska palatset, eller Kungshuset.

Äldsta delen byggdes 1648–1650

Fastigheten byggdes åt greve Lennart Torstenson. Torstenson avled 1651 i Stockholm, där han vistats sedan 1648. Hans sjuklighet hindrat honom från att återkomma till Göteborg, och han fick alltså aldrig tillfälle att se palatset som nu övergick till hans änka Beata De la Gardie, som lät färdigställa det, då två våningar nu har huset tre.

Kungshuset blev tidigt namnet på Residenset, som också har huserat många kungar och landshövdingar, så använde till exempel Karl X Gustav huset som residens och hans son Karl XI bodde här redan som barn, samt sedan sporadiskt. Karl X Gustav avled i huset den 13 februari 1660. Hans kvarlevor transporterades sedan till Stockholm där han begravdes i Riddarholmskyrkan. Karl XII förberedde här kriget mot Norge och Gustav III avvärjde härifrån en kritisk situation 1788, mot den danska-norska armén som hotade Göteborg under Teaterkriget.

Residenset är från 1700 bostad och representationsvåning för landshövdingen i Göteborgs och Bohus län, från 1998 ingående i Västra Götalands län, sedan sätet för länsstyret flyttats från Bohus fästning.

Residenset är skyddat som statligt byggnadsminne sedan 1935 Det mest prominenta besöket gjordes 14 juni 2001 av USA:s president George W. Bush i samband med EU-toppmötet i Göteborg.

Nuvarande landshövdingen sedan 2022 är Sten Tolgfors. Tolgfors var statsråd i regeringen Reinfeldt (handelsminister 2006–2007 och försvarsminister 2007–2012).

Kungen och Drottningen har en lägenhet i huset som dom utnyttjar vid besök. Den fick vi inte se.

Besöket började i den äldsta delen av huset för att sedan gå igenom olika tidsepoker fram till våra dagar. I äldsta delen fanns takmålningen bevarat från 1600-talet, detta på grund av att det varit skyddat med duk och under en tid var takpanelen vänd uppåt för att man inte tyckte att den passade in. I den delen fanns också en byst av Karl X Gustav gjord av Astrid Taube samt porträtt av Lennart Torstenson och hans maka Beata De la Gardie samt en gobeläng från 1600-talet.

Bilder 

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE

EE 

EE

EE

EE

EE

EE

EE

Text och bilder: Elisabeth Engström

Inlägg (2023-11-17): Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!