Aldrig får man vara riktigt glad, nu kan även QR-koden vara försåtlig

Vi har ju haft en rad varningar för bedrägerier per SMS, mejl, Swish, post och personliga besök. Till min glädje får jag nu ofta rapporter om bedrägeriförsök. Det är ofta typ: ”Du har betalat din faktura två gånger”, ”Ditt paket har kommit”. ” Jag har swishat fel, var snäll sänd tillbaka”, med flera försök. Det är kul att få rapporter om den vakenhet som finns, för denna typ av bedrägerier. Slappna inte av! MEN...

Bedrägeri med QR-kod

Ett område vi inte berört är scanning av QR-koder. Här ökar bedrägerierna kraftigt! Anders Hultin påpekar att Svenska Dagbladet i dag (1 nov -23) har en artikel med rubriken ”Bedrägeriförsök med QR-koder skjuter i höjden”.

Polisen har det senaste halvåret haft ett flertal varningar, till exempel: Ny våg av bedrägerier med QR-kod

Det har också uppdagats fantasifulla försök med bitcoin som lockbete och "lyckade" försök i samband med lägenhetsannonser/byte.
 
Detta är tråkigt då vi just lärt oss hur användbar QR koden är. Den har faktiskt bidragit till att minska bedrägerierna med 90 % 

Avsikten är återigen, inte att skrämmas utan att förbereda. QR-scanning måste handhas på precis samma sätt som mejl, SMS, telefon mm, d.v.s. vi skall vara beredda och inte svälja vad som helst.

ExpressVPN har en informativ artikel: "Guide: Så skannar du QR-koder på ett säkert sätt" och har sammanfattat vad man skall tänka på med 10 bilder. De innehåller inget konstigt, men är väl värda att ögna igenom.

Bild 1

Bild 2

Bild 3

Bild 4

Bild 5 

Bild 6

Bild 7

Bild 8

Bild 9  

Bil 10

 

 

Detta inlägg kommer att återfinnas under  Digital delaktighet  /  Varningar för bedrägerier

Inlägg (2023-11-01) och bilder: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )

Är du nyfiken på våra övriga "Huvudnyheter" (bildspelet) och "Senaste Nytt"? Klicka här!