2021-11-19 Föredrag av Carl Follin

"Det var ett synnerligen intressant föredrag, väl framfört och med trevligt bildmaterial, inte minst av människor i vardagens händelser", skriver Gunnar Jernström. Läs mer nedan.

Beskrivning till bilden med de fem scarfarna

  • Den finaste är den gula färgen. Kejsarens färg och kunskapens färg.
  • Den blå symboliserar det mongoliska folket - och den ständigt blå himlen.
  • Den gröna för en god föda åt djuren. Detta ett Måste, för här finns förutsättningarna för överlevnad.
  • Den röda är den värmande elden.
  • Den vita symboliserar det rena vattnet i bäckar och floder  

35 medlemmar hade slutit upp för att lyssna till Carl Follin i Mölnlycke kulturhus, Röda rummet. Rubriken för föredraget var "Mongoler, flygplan och Djinghis Khan".

Bland deltagarna fanns Gunnar Jernström som skriver:

Carl Follin, tidigare flygledare på Landvetter, besökte oss och berättade om sitt uppdrag i Mongoliet med att ansvara för utbildning av flygledare inför OS i Peking 2008 då många flygplan skulle komma att passera Mongoliet. Under 2005-2007 besökte han landet i detta uppdrag ett antal gånger och vi fick en berättelse om möten med såväl människor som landet. Efter ett kort stopp i Peking med bilder från såväl den gamla stadens små enkla hus till den nya tidens moderna höghus och köpcentrum kom vi till huvudstaden Ulan Bator.

Det går bara att vara där vår och höst, berättade Carl Follin. Himlen är nästan alltid blå och klar så somrarna kan vara stekheta och vintrarna isande kalla.

                                 Blå himmel och en horisont flera mil bort

Vi fick höra hur flygtrafiken sköttes utan radar men med ökad separering och hur den egna kulturens traditioner kunde påverka hur man förberedde sig för att förhindra allvarliga flyghändelser.

Traditioner, färgsymbolik och vördnad för tid som varit, för tid som är och tid som komma skall var djupt rotad. Ett stort land med långa vyer och en långt bort liggande horisont. Dessutom tydligen mycket rikt på vargar.

                              Samhörigheten med Djingis Kahn är djupt rotad

Avslutningsvis fick vi en beskrivning av Djinghis Khans härjningar och framgångar när han nådde ända in mot Centraleuropa och kom att skapa ett av de största rikena någonsin.

                                                                 Carl Follin

Det är inte så lätt att besöka Mongoliet idag, särskilt inte med nuvarande restriktioner, så vi fick med Carl Follin som guide göra det nu. Det var ett synnerligen intressant föredrag, väl framfört och med trevligt bildmaterial, inte minst av människor i vardagens händelser.

Gunnar Jernström

Länk till inbjudan

Bilder från Mongoliet: Carl Follin 

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )