18 11 23, Besök på Fürstenbergska galleriet

"Vår guide Ester-Lee berättade livfullt om verken i Fürstenbergska galleriet. Samlingen här har skänkts av paret Fürstenberg som bodde i det som nu är Palacehuset i Brunnsparken"...skriver Ingrid Timle.

  • Richard Berg, ”Nordisk sommarkväll” . Bild Ingrid Timle

Ingrid Timle:

Fredag 23 november besökte 20 vintergäckare Göteborgs konstmuseum.

Vår guide Ester-Lee berättade livfullt om verken i Fürstenbergska galleriet.

                              

                                                    Bild: Ingrid Timle

Samlingen här har skänkts av paret Fürstenberg som bodde i det som nu är Palacehuset i Brunnsparken. Paret köpte in konst från skandinaviska konstnärer under slutet av 1800-talet. En hel del var beställningsarbeten som medförde att de unga konstnärerna fick garanterad inkomst. De gav också bidrag som gjorde det möjligt för de unga konstnärerna att fortsätta att måla. Utöver tavlor finns i galleriet skulpturer, väggmålningar och träpaneler. Per Hasselbergs klassiska marmorskulpturer i takfrisen omger de nya uppfinningarna telefonen, kameran, ångmaskinen mm. Det gamla och nya möts i skön konst.

Carl Larsson uppmanades av Fürstenberg att måla det perfekta svenska hemmet som vi därefter sett så mycket av i så många sammanhang.
Här finns också verk av Richard Berg, Hugo Birger, P. S. Kröyer m.fl.

           

                         Bild från Göteborgs konstmuseums hemsida.

R. Bergs "Nordisk sommarkväll" är ett fint exempel på hur det nordiska ljuset fångas, det som sätter Sverige på kartan i konstnärsvärlden. Ester-Lee berättade att mannen och kvinnan på tavlan aldrig träffades. Mannen målades av i Stockholm och kvinnan i Paris för att därefter hamna på samma duk. Kanske är det därför man undrar över vilken relation de har.

 

                                                 Bild från Wikimedia

Hugo Birger hade mycket svår reumatism, så svår att han så småningom inte klarade att hålla i penslarna. Då fick han ett extra understöd från Fürstenbergs så han kunde resa till Spanien där reumatismen blev bättre. Där målade han "Frukost i Granada".

 

                                                      Bild från Wikimedia

Och till sist den välkända "Hipp, hipp, hurra" av Kröyer från 1887-88. Den köpte paret Fürstenberg utan att ha sett den. Allt för att främja de nordiska konstnärerna.

Ingrid Timle.

Länk till Konstmuséets hemsida.