Tillskärarakademien besök 2 mars

Vi var 25 personer som i kylan letade oss fram till Tillskärarakademien. Sofia Höfvner Skogh hälsade oss välkomna och berättade om skolans utbildningar.

  • Bild från Tillskärarakademiens hemsida

Vi var 25 personer som i kylan letade oss fram till Tillskärarakademien. Väl framme fick vi kaffe och en kaka som värmde gott. Sofia Höfvner Skogh hälsade oss välkomna och berättade om skolans utbildningar.

Det finns en grundkurs i Mönsterkonstruktion med sömnad 1 år. Denna kurs måste man gå för att komma in på de övriga utbildningarna.
Direktris 200 poäng
En direktris arbetar ofta för en designer mot industrin (Asien). Hen lär sig att göra mönsterkonstruktion i olika datorprogram. I programmen tar hen fram olika storlekar t ex 38-44. Hen tar fram alla mönsterdelar som skall vara med i plagget och gör en mycket noggrann bildbeskrivning (det är inta alla som förstår engelska) av hur plagget skall sys. Beställningen skickas till fabriken. Det uppsydda plagget skickas till beställaren för granskning. Har det varit en erfaren direktris som gjort beställningen kanske plagget är ok men ofta får plagget skickas fram och tillbaka några gånger innan beställaren är nöjd.
Skräddare – herr, dam & klänning 600 poäng
En skräddare gör ett plagg till en speciell person. Hen gör ett mönster efter kundens kropp och plagget provas flera gånger under arbetets gång för att sitta helt perfekt. Varje plagg är ett hantverk. De är sydda i ett tyg av hög kvalité, det är ett mycket omsorgsfullt underarbete (speciellt herr), mycket handsömnad mm.
Scenkostym & historiska dräkter 400 poäng
Detta är en utbildning för den som vill arbeta med teaterkostymer och historiska dräkter. Detaljerna behöver inte vara så perfekta då åskådarna inte ser plagget på nära håll. Hen får lära sig att göra olika sorters plagg, underkläder mm och även lära sig att göra lösmagar, mm.
Modist 400 poäng
Detta är Sveriges enda utbildning för modister. En modist lär sig att göra hattar ofta för kungahus och annat "fint folk". Utbildningen har mycket gott rykte och några som gått på skolan arbetar idag i London.

Efter det att Sofia berättat om utbildningarna delades vi in i två grupper som gick runt i huset. Vi fick se när studenterna arbetade och vad de lärde sig just på den "stationen". Vi såg även en hel del halv- och helfärdiga plagg och hattar.

Efter besöket gick de flesta av oss och åt lunch på Restaurang Pannrummet.

Text Britt-Marie Boisen