Vilnius- Mikolaiki

Ännu några kunskaper rikare, har vi i än bättre väder, blivit transporterade till semesteranläggningen Hotel Golebiewski, Mikolaiki i Polen.

  • Trakai

Söndag den 28 maj 2017

Bengt G Bengtsson:

Kl. 9.00 rullade vi iväg. Malle beklagade sig över att synen på sexhandel och trafficking inte kommit längre här i Litauen. För att lätta upp stämningen berättade hon några historier med anknytning till detta.

Därefter var det förhör på vad vi lärt oss tidigare på resan.

Redan efter 45 minuter var vi framme i Trakai, en kungaborg från början av 1300-talet. Borgen var säte för Litauen under storhetstiden på 1400-talet och restaurerades av någon anledning av sovjet och är nu ett turistmål.

I området bor fortfarande ett 60-tal Karaimer, en judisk folkgrupp som av någon anledning undsluppit utrensningar. Husen i området har tre fönster på gaveln, ett i mitten för Gud och ett var för man och hustru.

Vidare i bussen mot Polen fick vi njuta av en nostalgiskiva från 1970. Och inte kan man tro att det var 47 år sedan man hörde dessa nyheter och svensktoppslåtar.

Färden gick på bra vägar med gles trafik, genom ett landskap som skulle kunna förväxlas med Småland. Om det nu inte vore för mängden av luftledningar, storkar i bon, storkar på marken och något ruffiga, omålade byggnader.

Malle berättade om storkarna, eftersom Polen är storkarnas paradis.

Lunchstoppet i Suwalki blev något spännande, då det blev problem med att få upp bromstrycket på bussen. Efter 25 minuter kom vi iväg och det kändes så skönt att ett flertal resenärer tog sig en tupplur.

En lugn resa till målet Hotell Golebiewski, Mikolaiki 

Nu dags att ta en simtur före maten.

Bengt G Bengtsson