Insänt till BLT/Sydöstran, föreningsnytt

Här lägger vi in texten som skickas till BLT/Sydöstrans föreningsnytt

2024-06-16: Vi firade 30-årsjubileum i Hällevik/Nogersund. Samling på Stålagården för samåkning till Listerlandet. Hälften började med guidad tur på Fiskemuseet, hälften med lunch på Skutan. 
Våra guider Åke Nilsson och Ingmar Lysell berättade om fisket och dess historia både i Hällevik och i de andra fiskelägena på Listerlandet på ett mycket trevligt, kunnigt och underhållande sätt! Lunchen på Skutan: stekt sill, potatismos och lingonsylt,  mycket passande när vi hört om sillfiskets stora betydelse förr i tiden. Sen vårt medhavda fika på museét tillsammans med  extra, roliga berättelser av våra guider. En notis om när Mörrums SPF bildades 1994 ( protokoll,  Blekinge Arkivet i Bräkne-Hoby). TACK guider, Skutan, Karlie m fl. Nästa Forneboda 11/7, 14.00.

2024-05-23: Hjärta & smärta i Ådalskyrkan, Mörrum, var torsdagen 23/5:s  program i Folkhälsoveckan. Kardiolog och överläkare Thomas Pettersson berättade mycket pedagogiskt och visade bilder om hjärtat, olika sorters flimmer och åtgärder som erbjuds. Dönabergamusikern Ingemar Nilsson avbröt med jämna mellanrum och båda spelade och Ingemar sjöng. Mitt i programmet tog vi kaffepaus. Ordförande informerade om kommande programpunkter, senaste Seniorrådsmötet, påminde alla att registrera sig för att delta i Folkhälsoveckans aktivitetsutlottning.  Lottdragningen gav många vinnare. Vi tackade varandra och påminde om fredagens "inte så  allvarlig" femkamp. Informerade och underhållna vandrade vi hemåt. 

   

2024-05-22: Solen fortsätter att lysa på vår Folkhälsovecka. Onsdagen 22 maj stod en åktur i Mörrums ytterdelar på programmet med stopp på vägen med historiskt tema. Roy Johansson berättade om kvarnar/industrier som tidigare funnits, hur potatisen användes till att bränna brännvin innan man gjorde stärkelse, hur laga skiftet påverkade byarna mm. Målet var Barbro Olofsson i Lönnemåla. Denna plats ligger högt med utsikt över nejden. Barbro berättade om sin hälsofilosofi, om yoga, behandlingar man kan få, kurser som genomförs hos Barbro osv. Vi fick också ställa frågor och pröva på vissa övningar. En mycket intressant och lärorik dag, tack Roy och Barbro. Torsdag är Hjärta & Smärta-föredrag/underhållning i Ådalskyrkan.

              

 

2024-05-21: Glömde spara insända texten MEN den berättade om Folkhälsoveckans start med ca 5 km GPSvandring med frågor måndagen den 20 maj i solsken. På eftermiddagen bokprat vid församlingshemmet med brus från Mörrumsån, också i solsken. Tisdag 22 maj Må Väl-gympa med Bess för hela kroppen samtidigt med social samvaro för deltagarna.

2024-05-17: Årets bussutfärd gick till Österlen den 16 maj i soligt väder. Första stopp Brösarps backar för medhavd fika. Nästa Autoseum, Simrishamn, med >200 fordon, leksaks- och musikmuseum, trevlig guide visade runt. Lunch på Ingelsta kalkon, guide om och inköp på Kongen´s Borstfabrik där man tillverkar både för hand och maskin ett stort antal olika borstar. 

Sista stop Humletorkan för gott eftermiddagsfika innan vi tackade vår utmärkte chaufför Torvald och program-kommittén för en utmärkt resa med perfekt resväder. 

Vi njöt av alla blommande rapsfält, skira bokar, blommande fruktträd, gullvivor, mandelblom och mycket mer. Likaså av Torvalds extra info och guidning och Alf Henrikssons underfundiga texter. Hjärta&Smärta 23/5 kl. 14.00 i Ådalskyrkan.

         

2024-05-02: Vi bänkade oss på Karlssons Trädgaur en torsdagskväll för att lyssna på Christer när han berättade om fyra olika röda viner från Kalifornien. Vi fick info om druvor, områden, färg osv och ett blad att notera våra val på. Sen var det dags för friska luften mellan vinet hälldes upp och tillbaka stod det fyra glas på varje plats. Vi skulle med hjälp av informationen och smaken säga vilket vin var i vilket glas. En del var duktiga och prickade alla fyra rätt, många fick två rätt. Till mer vin åt vi antingen jättegod rostbiff- eller räksmörgås som Jeanette på Karlssons gjort. Christer tackades med en blomma. Samtalen flödade, likaså skratten innan vi tog farväl. En trevlig kväll som vi gör om till hösten. Glöm inte Folkhälsoveckan, 20-24/5, 23/5 "Hjärta & Smärta II", kl 14.00.

2024-04-19: Ett fyrtiotal medlemmar reste till Budapest den 19 april med hjälp av Bengt Bergqvists fina bilder och berättelse. Man kan bada termalbad i flera badanläggningar, titta på Donau som flyter genom staden och pampiga byggnader men inte äta Budapestbakelser för de kommer från Vetlanda! Till kaffet serverades goda Budapest- eller Princessbakelser(nötallergiker). Efter trevligt samkväm kom lotteridragning med många skänkta vinster, TACK för det! Nästa gång vi ses är 2 maj på vinprovning, Karlssons Trägaur, bussresa till Österlen 16 maj och Folkhälsoveckan 20-24 maj med Hjärta & Smärta del II 23 maj med Kardiolog, överläkare Thomas Pettersson om hjärtforskning och Dönabergamusikern Ingemar Nilsson. Alla välkomna!  Entré 70 kr inkl fika.      

2024-04-12: Tror ingen klarade att sitta alldeles still när Git Persson underhöll på månadsmötet 11 april (samarbete med SV). Vi stampade med foten, trummade med fingrarna när den ena efter den andra sången vi minns, sjöngs. Git är en underhållare ända ut i fingerspetsarna. Visst är taket högt i Ådalskyrkan men nog lyfte det lite till? Till kaffet hade Rockos bakat extra goda, stora äppelkakor. Ljudvolymen var hög under fikat, alla ville umgås och prata. Nästa gång vi ses är på mellanmötet 19/4, bilder från och prat om Budapest. Sen kommer vinprovning, bussresa, Folkhälsovecka 20-24/5 med Hjärta&Smärta II den 23/5. Gåfotbollen börjar igen 17/4 kl. 10.00 på Laxvallen påminde ordförande om innan hon tackade alla och speciellt de som skänkt lotterivinster.

 

2024-04-02: Andra april bokad för studiebesök på Piren, Karlshamn. Först åt ett trettiotal medlemmar dagens lunch på Italii. En smaklig och god lunch i nya, fräscha lokaler.

Sen vandrade vi ner till Centrumbiografen och hämtade ut våra bokade biljetter till "Den sista resan" om Lars Hammar, pensionerad fransklärare i Köping vars liv inte blir som han tänkt sig. Filip har gjort en tankvärd och öm berättelse om sin far tillsammans med sin bästa vän Fredrik. Vi fick både skratta och gråta över resan till Lars älskade Frankrike i en orange Renault 4. De flesta i publiken på dagbion var i eller nära samma åldersgrupp som Lars och kunde delta i filmens händelser och känna med Lars, Filip och Fredrik. Se filmen om du kan, den är väl värd att se!