Skottlandsresan 5-12 september 2017

Eriks bildspel

Pelles bildspel

SPF åkte till Skottland

Jag står och tittar på rullbandet med resväskor. Flyget från Edinburgh till Arlanda har just tagit mark. Snart är resan över. Det är bara den abonnerade bussen som ska ta oss SPF-pensionärer den sista biten hem till Vaxholm.

Mina tankar snurrar i huvudet hela tiden. Det är som att ingenting av alla upplevelser riktigt vill landa och sjunka ner. Det hoppar upp bilder framför mej hela tiden. I en salig oordning.

Nu kommer våra väskor.

Skottlandsvistelsen började och slutade i Edinburgh. Researrangören Reseskaparna har god erfarenhet av att lägga upp program med innehåll som passar oss pensionärer. När de därtill förser oss med en kunnig och mycket trevlig guide berikas resan ännu mer. Jöran heter han.

Där åker brittiska drottningen förbi med sin familj. Hon vinkar och vi vinkar tillbaka. De är på väg från kyrkan till sitt slott Balmoral.

Vi startar med att titta på de fina broarna som finns i Edinburgh. Åker sedan vidare mot Glasgow men stannar mitt emellan vid Falkirk som är en knutpunkt för flera kanaler med slussar där det går kanalbåtar. Vi får se prov på verklig ingenjörskonst där de lyfter båtarna i ett svep tjugofyra meter. Det skulle behövas åtta stycken tre meter höga slussar som skulle ta en hel dag att passera. Nu tar det mindre än en timme. En fantastisk skapelse som hellre bör upplevas än beskrivas. Vi åker sedan en rundtur i Glasgow innan vi tar in på hotell där.

De första regndropparna faller på oss. Vi tar fram regncaper och paraplyer just som tjugofyra flickor klädda i tunna sommarklänningar börjar dansa på gräset nedanför oss på läktaren. Musikkåren spelar för fullt. Ljudet från säckpipor, trummor och blåsinstrument strömmar över oss.

Resan fortsätter till den så omsjungna sjön Loch Lomond där vi gör en båttur. Jöran spelar flera versioner av den kända melodin när vi är i bussen. Nytt hotell. Standaren är god men skottarna har sina egenheter. Man måste prova kranarna för att se varifrån varmvattnet kommer. Golven knarrar väldeliga. Sängarna i dubbelrum är bara en säng med ett täcke. Bredden kan variera mellan 140 till 180 cm. Tjocka madrasser. Det visar sig att vi är så ovana att två av oss ramlar ur sängen på natten vid olika tillfällen.

Visslingen hörs flera hundra meter bort. Hunden stannar ögonblickligen och lägger sig ner när Neil blåser. Fåren framför hunden stannar upp. Nya order och hunden samlar fårgruppen och föser den med hjälp av kommandon framför sig mot oss. Neil har världen bästa jobb.

Vi besöker whisky-destilleri (såklart). Oban är det första. Vi får veta allt om framställning och lagring. Sedan blir det provsmakning och diverse inköp av denna ädla dryck. En av oss var så rädd om sin flaska att den fick hamna i handbagaget när hemresan startade. Ända tills säkerhetspersonalen på flygplatsen tog den i förvar.

Resan fortsatte vidare norrut längs västra Skottland. Vi stannade till vid Loch Ness. Jöran överraskade oss med skumpa och jordgubbar medan vi spanade efter Nessie. Jag tyckte att jag såg en skymt av något, speciellt när jag höll händerna framför ögonen och kisade lite. Jo, nog finns han där alltid. Landskapet innehåller höga berg och djupa dalar. Vi gör flera stopp för fotografering.

Nu är vi ända uppe vid Inverness. Vi fortsätter i ett rasande tempo. Det blir museijärnväg, vallhundsuppvisning, lunch på golfrestaurang, Tattoo i Fort George samt ännu ett whiskydestilleri innan vi börja åka söderut längs östra delen av Skottland.

Under hela resan berättar Jöran om Skottland och dess historia. Han spelar musik som är förknippat med landet. Tillbaka nere i Edinburgh får vi en guidning av stan och lite egen tid för shopping och strövande i stan.

Sista kvällen är vi på skotsk afton där vi bjuds på fyrarätters middag och en storslagen show i Skottlands tecken.

Resan har nog varit en stor upplevelse för de flesta av oss. Mycket trevligt kamratskap med glatt humör och ett Skottland som visade sitt rätta jag. Jag vill rekommendera alla som har möjlighet att ta chansen att följa med på våra resor och utflykter. Det berikar kropp och själ.

Nej nu ropar Jöran att vi ska samlas ......

Ingvar Anglevik
Skottlandsresenär

Här hittar du ett bildspel med bilder från vår resa!

Klicka på pilen uppe till höger i startbilden för att starta bildspelet.
Bilderna gör sig bäst i fullskärmsläge (F11).

Erik Dalhammar
SkottlandsresenärÄven Pelle Lindelöf har gjort ett animerat bildspel med musik. Detta visades den 15 november på vårt onsdagskafé inför en fullsatt matsal.

Det finns nu att hämta här till din dator. Klicka på länken och välj sedan att spara bildspelet till din dator. Filen med bildspelet är rätt stor, så det kan ta en liten stund att hämta den. Kom ihåg var du sparade filen på din dator.

Men för att kunna se på bildspelet behöver du ett program som kan spela upp videofiler. Har du en dator med Windows 10 kan du ha ett program som heter PowerDVD. Du har kanske något annat program för att visa videofiler, men saknar du det kan du hämta gratisprogrammet VLC media player här. Klicka på länken, hämta programmet och installera det.

Sedan är bara att starta programmet, leta rätt på Pelles bildspel och njuta av det.

Har du något problem med detta så hör av dig till mig.
Erik