En tripp till Nordpolen och Grönland

Äventyraren Hans Andersson tog med oss på en resa till Nordpolen och besök hos inuiter på Grönland.

Hans Andersson berättade om hur han kontaktade Ola Skinnarmo (en berömd svensk äventyrare) för att ta sig till Nordpolen.
Hans berättade om förberedelserna bl.a. 9 månaders träning för att klara av strapatserna. Han skidade tillsammans med Ola till Nordpolen. De blev eskorterade av ett ryskt flyg som släppte av dem ganska långt ifrån Nordpolen. Nu återstod bara 12 dagars skidfärd för att nå slutmålet.
De skidade genom en mycket svår isterräng där det ibland var lätt att färdas men för det mesta hindrades de av isberg och så kallad skruvis där det bildades ovanliga isformationer. När de äntligen nådde slutmålet tog Hans och gick 15 varv runt jorden vid den så kallade nollpunkten.

Grönland nästa: Där deltog Hans i en jakt- och fisketur med hundsläde under några veckor tillsammans med inuiter. Han fick vara med om fisk som påminde om långrev under den 70 cm tjocka isen. Han fick även vara med på säljakt där inuiterna tillagade sälkött och soppa på sälblod med gröna ärtor som Hans bjöds på. Han åt köttet men han förmådde inte soppan som han hällde ut.
Sedermera har Hans arbetat som turistguide i Grönlands huvudstad Nuuk.