Gårdarna runt sjön

Gårdarna runt sjön med glada seniorer

Resan var planerad sedan länge, men pandemin satte krokben för våra genomtänkta planer. Nu var det äntligen dags. Bengts resetjänst gjorde vad den lovat och resan blev en succé. Fantastiskt väder och vetgiriga resenärer var en lyckad kombination med den duktiga guiden vi plockade upp i Ulricehamn.


Författarinnan Birgit Th. Sparre blev levandegjord och djupt mänsklig. Hennes romaner fick kanske en ny innebörd, när vi fick veta mer om hennes liv och hennes gåtfulla härkomst, en hemlighet, som föräldrarna tog med sig i graven. Resan gick kring Birgit Sparres hemtrakt kring sjön Åsunden. Birgit växte upp på den vackra herrgården Sjöred älskad och bortskämd av sina adliga adoptivföräldrar. Birgits egna val i livet var inte önskvärda av hennes mor. Livet gav henne smärtsamma törnar, men hon klagade inte utan arbetade oförtrutet med sina romaner, som blev älskade av den breda läshungriga kretsen bestående av mest kvinnor. De flesta böckerna skrev hon på Åsundsholm, som hennes mor lät bygga.

På vår resa fick vi besöka Torpa stenhus, där vi fick en detaljerad beskrivning av livet på slottet.  Vaxdockorna föreställande kungliga högheter och deras gemåler var levande bevis från historiens arkiv med sina uttrycksfulla ansikten och kroppsliga poser. De olika salarna var vackert möblerade och konstnärlighet saknades inte i utformningen av interiören. Det hantverksmässiga kunnandet var påtagligt i takmålningarna.

Den ena intressanta platsen på turen avlöste den andra. Och varje ort hade en historia. Vi fick veta att knallarna hade sitt ursprung i trakten och stod för både nyheter och hantverk, att kända Algot Johansson kom från trakten, fast han sedermera blev Algots i Borås. Under hela resan var vi omgivna av skirande grönska och lysande vitsippshagar. Sista anhalten var ett miniatyrlandskap med tidsenlig bebyggelse, innan vi fortsatte färden hemåt via glasscafét vid Basta kvarn. Dagens resa blev ett oförglömligt minne.     

Se bilder här