Tjejgänget 6/4 -22 Lidköping

Tjejgänget samlades vid Sahlins Livs för avfärd mot Lidköping.Vid ankomst till Rörstrands Center åt vi lunch på Pinchos. Där fick vi av ägaren Louise Fröjd en liten berättelse om deras verksamhet,  hur tufft de haft under pandemin, hur långa arbetspass de var tvungna att göra, då nästan all personal var permitterad. Och att det nu igen var full fart på lunchserveringen.

Vi besökte keramiker Carolin Fredriksson som har sin verksamhet och butik inom Rörstrandområdet. Hon berättade om sin tillverkning av tunt porslin, och lärde oss hur man kunde se skillnad på kvalitet. Hon har en egen serie som hon säljer i butiker i Sverige och utomlands. Hon är utbildad keramiker och formgivare sedan 9 år.

Några deltagare besökte butiken Help For You, där man kunde köpa bl.a. gångstavar, griptänger, duschpall.

Studiebesök gjordes på Eurofins/ Analycens labb i Lidköping. Karin Sabel som är MBL berättade om företaget samtidigt som vi blev bjudna på kaffe o hallongrotta.                                                     Eurofins är ett labb med långt framtagen teknik, för att kunna besvara alla undersökningar som kunder efterfrågar.  Eurofins som företag har verksamhet i 54 länder med 58.000 anställda.  I Sverige ligger huvudkontoret i Lidköping. Företaget har en enorm verksamhetsbas, där man kan få svar på i stort sett allt.   De verkar inom  Food&Feed,  Agro,  Miljö,  Bio Pharma samt Produkt Testing och är certifierade av bl.a. Swedac.  Är för kunder ett anvisningslaboratorium.                                                                                                                                                                                                            

Tack vare sitt internationella nätverk av laboratorier kan de erbjuda en mycket stor analysportfölj.                   Det var imponerande att titta på alla instrument som identifierade olika kemikalier o andra föroreningar som kan finnas i produkterna. Den mikrobiologiska verksamheten finns numer på Eurofins i Jönköping.

Det är idag fjärran från det Vet.bakt.lab som jag började arbeta på 1966.  Jag har arbetat med mikrobiologi, letat efter sjukdomsalstrande bakterier som salmonella, listeria, campylobacter, yersinia inom ffa livsmedel under 45 år, följt med som en inventarie när labbet bytt ägare.                                                                                                                                                                    Från Hushållningssällskapets Veterinärbakteriologiska labb till Svelab till Analycen till Eurofins.                  Samma företag med olika ägare, ett mycket intressant arbete, som jag skulle välja igen. // Mona