Resa till Gryt

19 juli

  • Karola Messner
  • "Hängivelsen" Skulpturen ger uttryck för Jans och Karolas stora ömsesidiga respekt, beundran och kärlek livet ut.
  • Karola Messner
  • "Hängivelsen" Skulpturen ger uttryck för Jans och Karolas stora ömsesidiga respekt, beundran och kärlek livet ut.

Kärleken som blev Kärlekens Trädgård!

SPF Seniorerna Vreta kloster i samarbete med Kanalbuss reste måndagen den 19 juli till Kärlekens Trädgård i Gryt. 

Med Coronasäkert avstånd i bussen reste vi först till Valdemarsvik för att njuta av vårt förmiddagsfika och av vyerna och hamnen.

Bussen förde oss sedan till Lilla Vik och där mötte Karola Messner upp oss och guidade oss i Kärlekens Trädgård. Trädgården har skapats av Jan Gillquist och Karola Messner som köpte sin igenvuxna drömtomt 1995. Därefter har de förvandlat den som en avbild och ett minne av deras stora kärlek till varandra och minnen av deras nära och kära.  Jan och Karola fick tjugo kärleksfulla år tillsammans. Efter Jans död förvaltar och driver Carola anläggningen själv.

I trädgården finns 15 kärleksparskulpturer, 1 000 rosor, 700 rhododendron, många perenner, sällsynta träd, konsthall, anlagda dammar och stigar. Vi fick njuta av ett överdåd av blommande rosor under vår sommardag i trädgården.

Karola gav under sin guidade tur oss en inblick i deras liv och hur de fick kämpa för sin kärlek, deras längtan till konsten och naturen och till skapandet. Båda var framstående läkare inom ortopedi under sina yrkesverksamma år.

Efter att ha vandrat i Kärlekens Trädgård och också fått en berättelse om Karolas stora målning i ateljén, reste vi vidare till Grännäs Restaurang för att äta lunch. 

På hemresan stannade vi till vid Klädhuset i Falerum och där gjordes en hel del inköp.

Vi tackar Kerstin för en lyckad och välplanerad resa!

Vi var alla glada över att återigen kunna träffas och resa tillsammans och nu hoppas vi att planerade resor kan genomföras framöver. Höstens program på våra månadsmöten har också mycket trevligt att erbjuda. 

Jag vill passa på att påminna om det senarelagda årsmötet som den 25 augusti klockan 15.00 i Ljungsbro Folkets Park.

Text och foto: Wivi-Anne Tjäder

Se Bildgalleriet