Krakow

25 - 29 april

Resan till Krakow 25 -29 april 2019

Vi var 44 medlemmar från SPF Seniorerna Vreta kloster som reste till Krakow i Polen. Resan genomfördes i samarbete med Viking Buss & Flyg.
Reseföretaget hämtade upp med buss i Linköping, Vreta kloster och Ljungsbro och stöttade oss med utmärkta och kunniga guider. Norwegian Air flög oss till och från Krakow och höll sin tidtabell. Fem upplevelserika dagar i Polen väntade oss och vi fick också njuta av Afrikavärme och ett väderomslag med regn och blåst.
Vi checkade in på Hotel Wyspianski som låg centralt. Det var gångavstånd till centrum och torget där det var ett rikt folkliv, många restauranger och butiker. Vi gjorde oss bekanta med Gamla stan genom en guidad stadsvandring och därefter åt vi en sen sopplunch.
Följande dagar gjorde vi stadsvandringar och utflykter. Vi promenerade till Wawelkullen med det kungliga slottet och Domkyrkan. Där ligger många av de polska kungarna begravda och i ett utsmyckat kapell ligger Kung Sigismund begravd.
Vi reste med buss till Auschwitz och det blev en dag med mycket gripande och sorgliga inslag. Vår guide beskrev all grymhet och vi fick se gaskammare och rester av sådant som tyskarna inte hann förstöra. Att vara på plats gjorde mig ännu mera uppmärksam på den enorma omfattning av lidande som judar och andra fick uppleva innan döden väntade. När vi såg alla barnskor och en stor samling av avklippt kvinnohår så var det svårt att hålla tårarna tillbaka. Auschwitz har ca 2 miljoner besökare per år och det ger en trygghet om att kunskap sprids om all  denna grymhet.
Wieliczkas Saltgruva utanför Krakow var en upplevelse utöver allt annat. Vi fick gå många trappsteg för att komma till de rum i saltgruvan som var iordningställda för visning. Vi befann oss då 130 meter under markytan. Här möttes vi av stora rum med både beskrivningar av arbetsmetoder och vackra kyrkorum. Arbetare som hade konstnärlig ådra hade uppdragen att mejsla ut statyer och andra konstverk. Kristallkronorna i en av kyrksalarna var gjorda av saltkristaller.
Vi har också haft trevlig kvällar tillsammans med gemensamma middagar på olika restauranger. Varje kväll har vi serverats trerättersmiddag som alltid startade med en god soppa.
Fin gemenskap, många skratt och upplevelser som gjort stora avtryck, är min summering av resan.

Wivi-Anne Tjäder

Foton: Wivi-Anne Tjäder, Lena Vindeby  och Margareta Åberg

Se fler bilder i bildgalleriet