Månadsmöte

12 sept.

  • Camilla Smedberg

Det stora bankrånet i Linköping 1854

SPF Seniorerna Vreta kloster hade månadsmöte på Cloetta Tre Bröder onsdagen den 12 september.
Wivi-Anne Tjäder hälsade ett sextiotal medlemmar välkomna. Information lämnades om bl.a. Östgötadistriktets beslutade aktiviteter och kommande kurser. Kerstin Larsson informerade om kommande resor och hade också med sig anmälningslistor. Eva Davidsson ställde frågan om det fanns intresse för en bussrundtur med guide för att se Linköpings nybyggnation hon efterlyste också cirkelledare. Lars-Göran Lindström informerade om ombyggnation av gator och parkeringsplatser i Ljungsbro. Lars-Göran visade också en karta över förändringarna. Gunilla Hällqvist gav oss information om boken "Hjärnstark" skriven av Anders Hansen. Boken ger svar på hur motion och träning stärker hjärnan. Gunilla gav oss också en stunds pausgymnastik.
Wivi-Anne uppmanade alla att vara försiktiga med falska mail där bedragare ber om överföring av pengar. Mailen kommer från kapade mailadresser, så det ser ut som om mailet kommer från en person som du känner. Besvara inte dessa mail och skicka inga pengar!
Efter kaffestunden var det dags för dagens föreläsare Camilla Smedberg.
Oj, vilken spännande kriminalhistoria hon på ett mycket inlevelsefullt sätt berättade för oss. Vi satt alldeles uppslukade av dramat kring "Det stora bankrånet i Linköping 1854". Plundringen av Östgöta Enskilda Bank var ett av de första och länge det största bankrånet i historien. Värdet uppgick i dagens penningvärde till 80 miljoner. Hjärnan bakom rånet/plundringen var korpralen Nils Strid. Han greps tillsammans med smeden Lars Ekström och den före detta landsfiskalen Johan Isaksson.
Tack Camilla för ditt fantastiska framförande av denna spännande dåtida kriminalhistoria.
Sedvanlig dragning på entrébiljetten och lotterierna avslutade dagens trevliga samvaro.

Wivi-Anne Tjäder