Hornstäve Skattegård

28 mars

Besök på Hornstäve Skattegård.


Den 28:e mars hälsades SPF Seniorerna Vreta kloster välkomna hem till Arne och Märta Karlsson på Hornstäve Skattegård i Vreta kloster.
Vi skulle få bli förevisade gårdsmuseet och få eftermiddagskaffe i Arnes och Märtas hem.
Det var en stor skara, närmare 100 personer som hörsammat inbjudan. Arne skojade om att man kunde tro det skulle bli gårdsauktion, med tanke på alla bilar och människor.
Arne har varit 11:e generationen minst, som brukat gården. Nu är det sonen Johan som är bonden på Hornstäve Skattegård i 12:e generationen.

Det lilla gårdsmuseet är beläget högst upp i ett nybyggt hus som man även använder som garage. Arne berättar om olika föremål som funnits på gården. En mer genuint intresserad och kunnig ciceron får man leta efter. Allt har tillverkats eller har använts på gården. Här finns hushållsartiklar, textilier, jordbruksredskap mm mm. Allt noggrant dokumenterat med namn och årtal.

Efter ett mycket intressant besök på museet så hälsades vi välkomna in till Märta i boningshuset. Vi bjöds på kaffe med hembakat bröd och gemytlig samvaro. Helt fantasiskt att alla fick plats, om än dock i några omgångar.
Stort TACK till Arne och Märta från oss alla för ett mycket uppskattat besök !


Lena Vindeby