Resa till Karlstad

Sandgrund 3 okt.

Resa till Karlstad med SPF Seniorerna Vreta Kloster 3 oktober 2017


Förväntansfulla startade vi resan mot Värmland tidigt på morgonen med Vikingbuss. Reseledare var Kerstin Larsson som såg till att dagen blev en härlig upplevelse både när det gäller kultur, mat och trevlig gemenskap. Vi var femtio deltagare från Vreta Kloster, Filbyter, Tinnerbäcken, Eklandet och Stångå.
Gott förmiddagskaffe intogs i trevlig miljö på Café Berget i Degarfors på vår väg mot Alster för att besöka Gustaf Frödings minnesgård Alsters Herrgård.
En stilig gård i vacker miljö mötte oss. Här höll man just på att göra höst i trädgården. Väl inne i Herrgården fick vi sitta ner och lyssna till en kunnig guide som berättade om Gustaf Frödings liv från vaggan till graven. Hon sprängde in ett antal lämpliga dikter i den levande samt delvis sorgliga och fängslande berättelsen. Den inspirerade till att läsa mera Fröding efter hemkomsten.
I Herrgården serverades vi sedan en utomordentligt god och vällagad måltid under mycket trivsamma former och med härliga samtal vid borden.
Sedan ställdes kosan mot Karlstad och Sandgrund för att se och uppleva konstnären Lars Lerins Konsthall och utställning. Förväntningarna var höga inför mötet med den så berömde och oerhört uppskattade akvarellmålarens konst.
Vi fick både möjlighet att titta på utställningen på egen hand och dessutom med hjälp av mycket kunnig, pedagogisk samt inspirerande guide. En information om Lars Lerins person vävdes in i guidens berättelse om konsten. Vi var alla mycket tagna av att se den så fantastiskt vackra och intressanta konsten med dess variation och förmåga att gå rakt in i våra hjärtan. Vi vet nu att Lars Lerin hänger om konsten någon gång per år och att han är oerhört produktiv så att nya saker kommer till. Dit vill man komma åter fler gånger. I butiken kunde man dessutom ta del av Lars Lerins författarskap, köpa kort eller grafik.
Därefter var det dags att anträda resan hemåt via Kristinehamn för eftermiddagsfika och besök på Ölme Diversehandel och Café.
Hemresan gick bra tack vare vår chaufför Fredrik .
Glada och mycket nöjda kom vi hem efter en heldag med många härliga upplevelser!

Gunilla Hällkvist