Kulturresa

Stockholm 21 nov.

Tisdagen den 21 november reste tjugosex medlemmar till Stockholm på en kulturresa som Kerstin Larsson ordnat. I Östergötland var vädret bra, men ju närmare Stockholm vi kom så möttes vi av snöoväder. På radion varnades för långa köer på grund av snöoväder. Men med Mikael vid ratten från Viking Buss & Flyg så kom vi fram i tid. Tänk att snö kommer som en överraskning i storstäderna varje år!
I Stockholm besökte vi Hallwylska museét som var en mäktig upplevelse. Där fanns stora samlingar av möbler, porslin, konst och mycket annat. Vår guide började med att visa oss köket som hade både elektricitet och rinnande vatten. Vid rundvandringen gick vi i många trappor och besökte sovrum, badrum, konstrummet mm. I rummen kunde vi också se årets jultema, som var minnen från inspelningen av filmen Fanny och Alexander. Där fanns dukade bord och kläder som skådespelarna burit vid inspelningen av filmen.
När Wilhelmina von Hallwyl och hennes man Walther köpte tomten på Hamngatan 4 var den inte tom. Där låg ett helt kvarter med fallfärdiga verkstäder och kåkar. Allt revs för att palatset skulle få plats. Wilhelmina behövde utrymme för sina stora samlingar. Walther behövde kontor och båda ville ha en bostad som passade deras livsstil. Arkitekten Isak Gustaf Clason anlitades för att bygga huset av den högsta kvalitet och med det finaste hantverk som gick att få. Fem år tog bygget och 1898 flyttade man in i det 2000 kvadratmeter stora huset med sina 40 rum. Här levde de tills de dog och huset blev museum.
Efter en välsmakande lunch var det dags för Livrustkammaren och där visade och berättade en guide om von Fersens och Maria Antionettes livsöden.

Alla var mycket nöjda med den välordnade resan.

W-A Tjäder