Guidning vid Drabbisdal

Arne Karlsson guidade vid Drabbisdal 2 maj.

Vi njöt av en fantastisk, historierik och trevlig guidad tur den 2 maj i Drabbisdalsparken, Limmingsängen och Ugglebohagen. Ca 25 personer hade anslutit.
Arne Karlsson var vår guide och han har en mycket gedigen och historisk kunskap om vår hembygd här i Vreta kloster.
Namnet Drabbisdal tillkom under 1830-talet och tidigare namn var Jakobsdal.
I Drabbisdalsparken har vi för några dagar sedan firat Valborgsmässoafton. Denna tradition påbörjades 1970..
Marken är mycket kalkrik och det har brutits kalksten för att bygga bl.a. klostret, Vreta kloster kyrka och Göta kanal.
Vi vandrade från Drabbisdal till Dalen och där fick vi veta att under Nordiska sjuårskriget 1567 så invaderade 6 000 danska soldater området och de plundrade allt de kom över.
Blackbäcken porlade och Arne berättade att namnet kommer från att det varit en ljus dal och inte som man kan tro från ordet black, utan från ordet blek.
För 5 000 år sedan var Roxen åtta meter högre än i dag. Det innebär att den bördiga åkermarken vid bl.a. Kungsbro gård är tidigare sjöbotten. Kungsbro gård har historiska anor.
I Ugglebohagen njöt vi av en porlande bäck, vårblommor och fågelkvitter. Näktergalen har inte börjat med sin sång ännu. Det är viktigt att hagen hålls öppen av betande djur, för det finns mer än 100 olika örter, 14 olika gräs och minst 20 olika träd och buskar. Vi sökte upp offerskålarna som är från bronsåldern och som finns inhuggna i stenblocken.

Nu har vi deltagare mycket mer kunskap om vår fina hembygd!
Tack Arne Karlsson för en minnesvärd och givande eftermiddag!

W-A Tjäder