2022
Årets reportage i kronologisk ordning
< Tillbaka
13/12
Luciafirande
Årets Luciafest arrangerades av Vetgiriga Veteraner SPF, tillsammans med kommunens "Kontaktservice". En rekordpublik kom till Solbringen!
Vid ankomst bjöds alla på glögg och pepparkaka. Eva Öberg informerade sedan om dagens program och att det under fikat med kaffe och lussebulle skulle genomföras ett Quiz, i väntan på Kulturskolans luciatåg. Tre av besökarna lyckades bedöma bäst på de utmaningar som presenterades och belönades med varsitt pris.
Efter kaffet skred Kulturskolan/Kiwanis Clubs Lucia och tärnor in med vacker skönsång.
Eva Öberg tackade alla som kommit till årets Luciafest och presenterade kommande SPF-program.
/MP,UP

9/12
Nobelfest
Fredagen den 9 december arrangerade SPF Kamraterna Örebro en resa till Björkborns Herrgård och Bofors Hotel. Vi var två från Karlskoga som tillsammans med ett 80-tal från övriga föreningar i distriktet hörsammat inbjudan.
På Björkborns Herrgård bjöds på en dramatiserad föreställning, där ”Nobel” berättade om sitt liv och sedan besök i laboratoriet.
Efter Björkborn samlades vi till mingel på Bofors Hotel, som inleddes med ett glas bubbel.
Därefter var det dax att inta en tre-rätters Nobelmiddag, som serverades på äkta Nobel-servis under kristallkronorna i direktionsmatsalen.
Vid middagen samtalade vi med trevliga Örebroare, om både våra respektive föreningars verksamheter och organisation, men även icke föreningsrelaterade ämnen.
Distriktsaktiviteter såsom denna, är en viktig del i nätverksbyggande föreningar emellan. Det föreslogs att Nobelmiddag på Bofors Hotel skulle göras till en tradition.
Vid kaffet som intogs i salongen, berättade hotelldirektör Göran Beck om hotellets historia och om hur en tidigare bruksdisponents fru ”drottning Kristina” flög världen runt i Bofors flygplan, för att hitta inredningsdetaljer. Han berättade också några anekdoter om prominenta gäster som bott på hotellet.
Vi vill rikta ett stort tack till arrangörerna för den fantastiska dagen!!
/MP, UP
> Länk till SPF Kamaterna Örebro Referat
2/12
Jullunch
Fredag den andra december var det dags för Jullunchresa till Lunnedet. Buss var beställd till Bergmästaren 11.45 för att via Solbringen plocka upp deltagare på Nickkällan. Vi kom fram lite tidigare än beräknat men jultallrikar fulla med kallskuret fanns redan framdukade. Många blev riktigt mätta på det kallskurna men vad vore en jullunch utan att känna sig proppmätt så varmrättsbuff’en lät sig väl smaka. Lunchen avslutades med kaffe och pepparkaka. Sedan var det dags för hemfärd med 32 mätta och mycket belåtna deltagare.
/Siv Kanon
29/11
Månadsmöte i november
Månadsmötet inleddes med att Marianne Leijder hälsade välkommen och därefter följde en intressant information av Marianne Stenström, som är en av kommunens tre konsumentvägledare. Hon informerade om det stöd som kommuninvånarna kan få gällande konsumentfrågor.
Tre av fyra konsumenter får varje år någon form av problem. Då det gäller förfrågningar om stöd, så toppar nätverkstjänster listan och därefter bilköp, bostadstjänster, mobilabonnemang, hemelektronik, IT-skydd och av förklarliga skäl nu även många frågor om el. Telefonförsäljare lovar ofta mer än de kan hålla och det är inte alltid konsumenten blir upplyst om att ett ”Ja”, nu ska var skriftligt enligt lag. Se upp med sk ”provpaket”, framförallt om dessa är ”gratis”, eftersom detta ofta innebär att man binder sig för kommande leveranser, som kan vara både dyra och svåra att avsluta. Om man får fakturor som man anser inte stämmer, så ska man bestrida dessa genast. Om man kan påvisa att man agerat, så får man inga betalningsanmärkningar. Alla som behöver stöd i olika konsumentfrågor, är välkomna till Konsumentvägledningen på Karlskoga Bibliotek.
Marianne Leider tackade för informationen och överräckte en vacker blomma.
Därefter presenterades dagens underhållare ”Hässleby-Anders”, Han spelade bl. a. ”Balladen om den blå baskern” och Roland Cedermarks ”Sången till byn”. Efter kaffepaus, lotteri och information, framfördes ett Dan Anderssonmedley, samt "Gamle Svarten”. Marianne Leider tackade även Anders med en vacker blomma.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
23/11
Kulturrunda Solbringen
Denna eftermiddag hälsades runt 40 personer välkomna till Solbringen av Marianne Leijder. Dagens underhållare Christer Bergsten, dansbandsmusiker från Hälleforsgruppen ”Tottes”, inledde med låten ”Vi möts igen”.
Många gamla godingar framfördes, bl.a. ”Torparrock”, ”Får jag bli din tangokavaljer?”, som många i publiken kunde sjunga med i. Avslutningsmelodi blev ”Jag lyfter på hatten”. Marianne Leijder informerade om att dansgruppen ”Glada ringen” kommer uppträda vid ett kommande evenemang på Nickkällan och tackade dagens musiker för en trevlig eftermiddag.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
Julmarknadsresa till Huseby och Kosta Boda.
Tidigt onsdag morgon den 17 november var vi fyra förväntansfulla SPF-are från Karlskoga som hörsammat inbjudan från SPF seniorerna Örebro City, att följa med till Huseby julmarknad.
Avresa från Rececentrum i Örebro där bussen fylldes av deltagare från stora delar av länet. Reseledare var Ingrid Gustafsson, ordf. i Örebro City, som trots att hon fått hoppa in på detta uppdrag med mycket kort varsel, visade sig vara en perfekt reseledare. Till och med dialekten stämde, då Ingrid är född och uppvuxen i Växjö. För att vi skulle få en bakgrund till det storslagna Huseby, läste Ingrid ur boken ”Florence Stephens förlorade värld”. Ett fascinerande, men samtidigt mycket tragiskt kvinnoöde under 1950 - 60 talet, i pressen känd som Husebyskandalen.
Efter ett kort kaffestopp vid Tranås var vi framme vid Huseby, som var pyntat med hundratals vackra kungsgranar, ljus, marschaller och halmdekorationer.
En doft av glögg, ljusrök och kroppkakor mötte oss. Bland de många besökarna kunde man förutom småländskan höra både danska och tyska. I herrgårdens många hus fanns utställare och försäljare från hela Sverige och en alldeles speciell atmosfär inramade hela arrangemanget.
Huseby sägs vara Nordens största julmarknad och det är vi nog beredda att skriva under på. Vid besök i huvudbyggnaden, så var det som att göra en tidsresa, då all inredning var intakt från Fröken Stephens tid.
Trötta och med många julklappsfynd i bagaget åkte ”Örebrogänget” mot hotell Scandic i Växjö där en generös buffèmiddag väntade.
Torsdag morgon bar det av mot Kosta glasbruk. Där väntade en guide som visade oss hur ett vackert stort julrött fat blev till, från glasmassa till färdig produkt. Två av oss värmlänningar fick assistera vid tillverkningens slutskede.
Vi hade nog velat ta med oss fatet hem, men det gick inte då det sakta måste svalna i en ugn med ”bara” 500 grader i minst fem timmar. Även på Kosta glasbruksområde fanns en julmarknad och många outlet-butiker att fynda i. Här fanns också tillfälle att njuta av kroppkakor tillagade på öländskt vis.
För att vår mysiga busschaufför Emma skulle få tillfälle till sitt lagenliga längre vilostopp, körde hon oss till ”Gunne´s Väskor” i Mantorp. Aldrig har man väl någonstans sett så många väskor av alla de tänkbara slag. Superbilliga skinnväskor och handskar som prisreducerades ytterligare framme vid kassan. Tror inte att någon lämnade affären utan något inköp, innan vi äntrade bussen för sista resvägen fram mot Örebro.
Vi var överens om att det varit en mycket lyckad och intressant resa, tillsammans med trevliga SPF-kollegor från Örebro och länet.
Text och foto: Birgitta Hultman, Inger Söderlind, Monica o Ulf Palmér
15/11
45 års jubileum
Vid Vetgirga Veteraners träff i november, firade 80 medlemmar föreningens 45 års jubileum. Ordförande Siv Kanon hälsade välkommen och lämnade sedan över ordet till Månadsnytt förra redaktör Birgitta Hede.
Birgitta gav på ett föredömligt sätt en intressant tillbakablick på föreningens historia med både berättelser och bilder. Birgitta tackades för sin presentation med en bukett blommor och därefter presenterade Eva Öberg dagens musiker Åke Norén och Per
Westengen.
Åke har tonsatt dikter av Dan Andersson som de framförde, samt egna kompositioner. Publiken fick sjunga med i några kända melodier från 1960 talet. Vid fikat bjöds det på ”Afternoon Tea” och efter lottdragning på inträdesbiljetterna, så gavs information om kommande programpunkter resten av året. Eva Öberg tackade musikerna med varsin blomma och därefter bjöd de på extranumret ”I natt jag drömde”, där publiken sjöng med.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
8/11
Resa Lerinmuseet Karlstad
Regnet hängde i luften men vad gjorde det när vi, 30 förväntansfulla och nyfikna Lerinälskare gled in på Sandgrund. Vi hann gå en runda först innan guiden samlade oss och började berätta om Lars Lerins liv och måleri.
Sedan lotsade hon oss runt och presenterade allt från tidiga tavlor och hur han sedan utvecklats genom studier och mycket målande till den stora mångfald som nu finns på utställningen.
Guiden berättade om hur Lars plötsligt en natt hängt om en massa tavlor eller bara dök upp och gick efter henne eller hur han gjorde när någon kom på att en av de berömda delarna av bokhyllan var vänd upp och ner. Han tog ner tavlan hängde den upp och ner igen och spikade fast den.
Lars fotade massor på sina resor och sedan kunde han måla alla detaljer genom att bara se ett foto och minnas 10 år senare. Just alla detaljer gör att besökaren aldrig blir "mätt", utan får nya upplevelser varje gång.
Det känns som om Lars Lerin krupit in lite under skinnet. Ingen i bussen var opåverkad och den guidade turen gav så mycket jämfört med att gå själv.
/Text och foto Britt Strinnholm
1/11
Månadsmöte November
Denna höstdag kom ca 60 personer för att få information om ljudböcker och lyssna på B O Söderberg. Eftermiddagen började med att Marianne Leijder hälsade publik, föreläsare och underhållare välkomna.
Från Karlskoga bibliotek kom Anna-Lena Elg, som gav information om bl.a. appen ”Biblio”, där man kan låna e- och ljudböcker kostnadsfritt, för att lyssna/läsa på i mobilen, plattan eller via datorn. Tre böcker per låntagare kan lånas under en 28 dagars period. Vi fick även höra om "PressReader", en tjänst som biblioteket tillhandahåller, där man kostnadsfritt kan läsa ca 7 000 tidskrifter.
Appen ”Cineasterna” är en gratis filmtjänst, med över 2 000 filmer. All inloggning sker med personnummer och Pinkod. Den som har en smart TV med appar kan titta via denna.
Föredragshållaren blev avtackad med en blomma av Marianne Leijder och därefter tog B O Söderberg plats på scenen. Han spelade publikfavoriten ”Gamle Svarten”, ”Vildanden” som många hade hört med Thory Bernhards, ”Somebody´s Taken Maria Away” och blandade 60-talslåtar, innan det blev fika och lottdragning.
Efter kaffet kom flera önskemelodier från publiken, bl.a. Frödings ”Strövtåg i hembygden” och många andra gamla godingar där publiken sjöng med.
Som avslutningsmelodi spelades ”Bättre och bättre dag för dag”, innan Marianne Leijder tackade B O med en blomma, samt informerade om kommande aktiviteter i november.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
Biblioteket svarar gärna på frågor.
Länkar för dig som vill läsa mer om ljudböcker etc.
> Karlskoga Bibliotek
> Biblio
> Pressreader
> Cineasterna
26/10
Kulturrunda Oktober
Denna höstdag kom ca 50 gäster då trubaduren, författaren, fågelskådaren och historieberättaren Rune Blidh från Kristinehamn kom på besök till SPFs Kulturrunda på Solbringen. Marianne Leijder hälsade alla välkomna.
Rune började med ”Extranumret” då ”det mesta är så bråttom nu för tiden”. Rune fortsatte sedan till publikens glädje med sina underfundigheter och med en sång om sparad tid, där han funderade över vart den sparade tiden tagit vägen. Han framförde bl.a. Blueberry Hill med en egen text om blåbärsris, ”Potatisens tankar i jorden” och Evert Taubes ”Sångarättlingar”. I samband med kaffet fick vi höra en del texter ur hans egna böcker. Därefter följde låtar ur den svenska visskatten, samt musik från Norge och Irland. Som avslutande extranummer önskade publiken ”Det ringer i fickan”.
Marianne Leijder tackade därefter för en trevlig eftermiddag och berättade om kommande aktiviteter på Solbringen.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
18/10
Vetgiriga Veteraner
Gunnel Ringman hälsade alla välkomna och presenterade dagens föredragshållare Per-Olof Johansson, som berättade om tungviktboxaren Ingemar ”Ingo” Johansson, som han fick möjlighet att träffa 1958.
Ingemar ”Ingo” Johansson intresse för boxning väcktes, då han 1945 fick följa med sin pappa på en boxningsmatch i Mässhallen. Han gjorde ett starkt intryck på sina träningsmatcher och hade ett bra fotarbete och en hård höger. År 1949 vann Ingo 11 av sina 12 matcher och 1950 vann han sitt första av tre svenska mästerskap i tungvikt.
År 1952 deltog Ingo som amatör i OS i Helsingfors och tog sig till final, där han mötte amerikanen Ed Sanders, men blev diskvalificerad på grund av passiv boxning. Det skulle dröja 30 år innan Ingo fick sin OS- silvermedalj 1982, då det upptäckts att IOK inte hade rätt att frånta en idrottare sin medalj. Efter OS blev Ingo proffsboxare och hans manager Edwin Ahlqvist och hans tränare Nisse Blomberg höll ihop under hela Ingos karriär.
1958 fick Ingo chansen att möta den högt rankade amerikanen Eddie Machen på Nya Ullevi inför 53 614 åskådare, vilket är rekord för svensk arenaidrott. Ingo vann över den obesegrade amerikanen på knockout efter bara två minuter och 16 sekunder.
Den 26 juni 1959 gick Ingemar ”Ingo” Johansson sin världsmästarmatch mot dåvarande världsmästaren Floyd Pattersson på Yankee Stadium i New York. Över två miljoner människor följde matchen mitt i natten, på Radio Luxemburg, då Ingo blev tungviktsvärldsmästare.
Vetgiriga Veteraner avslutades med att Gunnel Ringman tackade Per-Olof Johansson för det intressanta föredraget och informerade om kommande aktiviteter i SPF under november månad.
(Foto Jan Sjögren)
Därefter var det som vanligt trevlig samvaro vid kaffet och lottdragning på inträdesbiljetterna.
/MP
6/10
Pub-afton
Medlemmar från SPF träffades för en stunds trevlig samvaro på Red Brick Pub.
5/10
Anhörig- och äldredag
Ola Karlsson, socialnämndens ordförande öppnade ”Anhörig- och äldredagen” i Folkets hus. Han påvisade att det är viktigt att kommunen har en väl fungerande äldreomsorg och att man tillsammans med de anhöriga arbetar för att ge de äldre fler friska år i livet.
Camilla Lindquist, enhetschef på Torpdalen, samt projektledare för "Villa Strå", gav information om kommande projekt.
Den viktigaste insatsen från kommunens sida, är nu projekteringen av ett nytt äldreboende ”Villa Strå” på Stråvägen, med åttio platser, för personer med kognitiv svikt. Detta planeras stå klart om 1 ½ år och kommer ersätta ”Torpdalen”, som därmed görs om till ett mellanboende. Det behövs fler boenden framöver, då även Saxlyckan kommer att behöva bytas ut runt 2027/28.
Publiken fick sedan möjlighet att ställa frågor, vilka bl.a handlade om kommande boendekostnad i ”Villa Strå” och lägenheternas storlek.
Därefter följde en musikalisk föreläsning i ”Hur vi ska göra för att må så bra som möjligt”, vilket framfördes av Anders Ekstrand, Annika Gelin och hennes dotter Frida.
Eftermiddagen fortsatte sedan i ”Källaren”, med musikunderhållning, möjlighet till fika och utställning där bl.a. SPF hade en monter bemannad av Leila Raudsaar och Gunnel Carlstedt.
4/10
Månadsmöte med mannekänguppvisning
Marianne Leijder hälsade ett hundratal medlemmar välkomna till månadsmötet. Dagens program var mannekänguppvisning med kläder från klädbutiken ”Modehus” i Karlskoga och ägaren Marianna Lundgren var konferencier. Sju damer stod för visningen av kläderna.
Marianna beskrev de jackor, byxor, blusar, tröjor, toppar, klänningar, kjolar, smycken och väskor som visades.
Medverkande i modevisningen avtackades av Marianne Leijder och Eva Öberg informerade om kommande program. Efter modevisningen serverades kaffe med smörgås och därefter sedvanlig dragning av kaffelotteriet.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
29-30/9
Utflykter med Boda Borg Expressen den 29 – 30 september.
Sammanlagt genomfördes fyra utflykter med sightseeing-tåget Boda Borg Expressen till Gamla Pumphuset vid Näset, uppfört år 1915. På platsen fanns tidigare ett mindre pumphus som byggdes 1905, men som sedan revs. Vattnet pumpades från Lokaådern, till det lilla pumphuset, vidare till det större pumphuset och sedan till det vattentorn som fanns på Rävåskullen.
Vid torsdagsutflykten hämtades deltagare upp från Solbringen och Bergmästaren och på fredagen från Nickkällan och Söderkyrkan. Respektive grupp åkte till caféet Gamla Pumphuset på Näset, där fika intogs. Det var mycket samtal både under färden och i samband med fikat.
Deltagarna var mycket positiva över att SPF har fått projektpengar från Socialstyrelsen, för att motverka ofrivillig ensamhet.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
18/9
Tredagars kryssning med Örebrodistriktet till Höga Kusten 18 – 20/9
Vi var ett 40-tal deltagare från Örebrodistriktet, med vår reseledare Lotta Gustafsson i spetsen, som tillsammans med ca 1100 andra seniorer, gick ombord på Viking Lines Cinderella för en tre-dagars kryssning till Härnösand/Höga kusten.
På utresan kunde man välja att äta i Buffé- eller
A´la carte restaurangen - vi valde det senare. Efter middagen följde information om Världsarvet Höga kusten och Härnösand, samt de utflykter som kunde väljas påföljande dag, då båten låg i Härnösand. Utflykterna bestod av studiebesök på ”High Coast Distillery”, linbana upp till Skuleberget, stadsrundtur i Härnösand, studiebesök på Härnö Gin, Höga Kusten bron, Hemsö fästning eller göra ett besök på Ulvön, där man ”tillverkar” surströmming. Efter föreläsningen väntade dansgolv och barer.
Dag två gled båten sakta in i Härnösands hamn och efter en stadig frukost var det dax att delta i den förbokade aktiviteten. På kajen väntade ett 15-tal bussar, för att genomföra de olika utflykterna. Vi hade bokat in oss på ett studiebesök på ”High Coast Distillery”, som ligger ca fem mil uppströms Ångermanälven. På bussen fick vi en mycket kunnig guide, som beskrev trakterna vi passerade. Han berättade om Ådalen som en gång i tiden var Träpatronernas förlovade land, med sågverk intill sågverk. Den nästan 50 mil långa Ångermanälven utgjorde livsnerven, framförallt genom flottningen av timmer. Rekordåret 1957 sorterades 23 miljoner stockar vid Sandslåns skiljeställe. Numera är flottningen ett minne blott. Guiden berättade utförligt om strejken och demonstrationen i Ådalen 1931, då sågverksägarna hämtat strejkbrytare från Stockholm, vilket slutade med att inkallad militär sköt skarpt mot demonstrationståget och fem arbetare dödades. Vi besökte platsen där de dödades och monumentet som rests till deras minne.
Resan fortsatte därefter de sista milen upp till ”High Coast Distillery”. Där fick vi först en föreläsning om vad som är whisky och hur den tillverkas.
Sedan besökte vi deras lagerlokaler med massor med whiskytunnor och fick prova två av deras whiskys.
Därefter gick vi in i produktionsanläggningen där whiskyn kokas. Besöket avslutades med en lunch som bestod av lokala råvaror.
Åter i bussen startade återfärden mot Härnösand. Ett foto-stopp gjordes vid Höga Kustenbrons fäste, innan vi for över densamma.
Då vi kommit tillbaka till båten lämnade vi Härnösand bakom oss.
Under vår fortsatta resa norrut längs Höga Kustens skärgård, kunde vi se Högakustebron från fartygets däck och efter att under kvällen ha passerat Ulvön, vände båten stäven söder ut mot Åland.
På kvällen samlades alla från Örebrodistriktet till en gemensan skaldjurssupé. Vid vårt bord var bl a ett trevligt par från Askesund, vilket ledde till intressanta samtal om både föreningsliv och resor. Efter måltiden väntade både underhållning, dansgolv och barer!
På morgonen dag tre lämnade vi Mariehamn och under brunchen kunde vi se Stockholms vackra skärgård glida förbi. Efter besök i Taxfreebutiken, så var det dax att gå i land till vår väntande buss för färd mot Örebro och Karlskoga.
Text/foto: UP
23/9
Möckeln runt
Vi var 46 personer som äntrade bussen för en utflykt för att se vad som sker runt Möckeln.
Ronnie Erhard, moderat politiker från samhällsbyggnadsnämnden och två av hans medarbetare gav tillsammans med reseledaren Britt Strinnholm information under resan. Vid Sandviksbadet planeras det åter för camping och området är inte aktuellt för bebyggelse. Det planeras en bättre cirkulationsplats vid Valåsen/ Moelvens sågverk. Britt berättade att vår stad startade i området med ett sågverk, två kvarnar och två stångjärnshammare år 1632. Vid golfbanan är 100 nya villatomter på gång. Området har gått från fritidshus till mer permanentboende.
Vidare mot Degerfors, informeras vi om Nobelbanan och kommunens förhoppningar runt denna.
Resan gick vidare till Berget i Degerfors, där fika intogs i Veboa. Gittan Pettersson berättade om Bergets verksamhet.
På återresan mot Karlskoga berättade Britt Strinnholm att Degerfors placering beror på att det här fanns ett vattenfall som var värdefullt för att få tillgång till ström. Vägen hem gick via den planerade nybyggnationen vid Storängstorp, där vi fick en guidad tur. Nästa guidning var vid Näset och nya småbåtshamnen, som ska förbli allmän. Inga bostäder planeras där. På turen fick vi se ett axplock av vad som är på gång i Karlskoga. Våra guider och chaufför fick applåder för en trevlig resa.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
14/9
Kulturrundan Solbringen
Marianne Leider hälsade Roine Lindström från Kumla välkommen.
Vi fick bla lyssna på Tove Janssons fina ”Höstvisa” som start på eftermiddagen. Sista versen blev avslutningen på eftermiddagens underhållning.
Vår trubadur talade en del om sitt sommarjobb i Loussastugan där han är guide och vi fick även höra några Dan Anderssonmelodier, bl.a. Gunnar Vägman med den ursprunglig texten ”Gunnar Vandraren”, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Stefan Demert med flera.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
8/9
Vinprovning av röda och vita viner
Till vår vinprovning hade 12 personer hörsammat inbjudan. Ulf Palmér hälsade deltagarna välkomna och presenterade provningsledarna Ann-Christin Jern och Gunnel Ringman, som båda är ”Munskänkar”.
Ann-Christin och Gunnel inledde med att förklara skillnaden mellan vita och röda viner, samt de olika druvsorternas egenskaper. Därefter presenterade de kvällens fyra olika viner.
”Bonterra Chardonnay, 2020”, ”Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc, 2021”, ”Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi, 2021” och ”West Cape Howe Great Southern Shiraz, 2020”.
Vi fick sedan dofta och smaka på respektive vin, samt beskriva våra doft- och smakupplevelser. Detta ledde till många intressanta och utvecklande diskussioner.
Provningsledarna lotsade oss på ett föredömligt sätt genom vinets labyrinter och betonade att det ”finns inget rätt eller fel”, utan varje doft- och smakupplevelse är individuell.
Det var ett glatt sällskap som lämnade Träffen och det framfördes önskemål om att dryckesprovningarna permanentas. Om möjligt, genomförs en provning av mousserande viner senare i höst.
/UP
”I matens tecken” den 8 september i Nya Folkets Hus.
Socialnämnden och KPR´s ordförande Ola Karlsson, hälsade alla seniorer välkomna och berättade kort om kommunens arbete, då det gäller ”Mat för äldre”. ”Hur kan maten ge livskvalité, hälsa och det lilla extra hela livet?” Detta fick föreläsarna Maria Sjödal Nilsson, kostchef och Maria Malmsten områdeschef för omsorgsboendena, utveckla vidare.
Åldrandet sker gradvis och ser olika ut för olika personer och behov och vanor ändras då man slutar arbeta. Det behövs högre intag av protein från 65 års ålder, extra D-vitamin från 75 år och man bör dricka ca. 1,5 liter vätska per dygn. För lite vätska kan leda till yrsel och risk för fallskador.
Aptit och matglädje hör ihop och därför bör måltiden intas i en trivsam måltidsmiljö. En aptitretare med något salt eller syrligt innan måltiden, gör att matlusten ökar. Sötsuget avtar sällan med åldern, därför är det viktigt att äta energirika mellanmål.
När matlusten försvinner, så bör man följa upp vad som är mest positivt att äta och äta det flera gånger per vecka. Grönsaker är viktigt, men vid minskad aptit är det bättre att behålla mängden protein och minska på kolhydraterna.
Alla deltagarna bjöds på ett gott energirikt mellanmål och kaffe, innan det var dags för Carl Jan Granqvist´s kåseri, där han varvade berättelser om Sveriges utveckling, med anekdoter från sitt eget liv. Han tog upp bakgrunden till Sveriges utveckling både då det gäller det andliga och kunskapsmässiga.
Det var svenska innovationer som gjorde att Sverige gick från att vara ett av Europas fattigaste länder, till att bli ett rikt industriland.
Carl Jan har ett motto ”Tänk smart – Tjäna pengar”, vilket han har följt ända sedan han var barn.
Han avslutade med att alla intryck bygger på våra sinnen och att måltiden består av de två begreppen "mål" och "tid". Mål står för munhålan och tid för måltidens längd och då är samtalet viktigt. Han tog även upp att vinet är en viktig ingrediens i måltiden och förespråkade att gärna dricka ett glas vin varje dag. Varje måltid ska vara en njutning!
Vid pennan MP Foto UP
Läs mer under "KPR"
> Länk till KPR-sida
6/9
Månadsmöte
Den 6 september höll SPF Seniorerna höstens första månadsmöte, med ett 70 tal medlemmar samlade. Marianne Leider hälsade välkommen och därefter sjöng alla ”Vi kommer från Värmland”. För underhållningen svarade Gunnar Svensson från Grums. Han sjöng, spelade saxofon och berättade roliga historier och minnen från sitt liv som musiker.
Efter kaffepausen blev det dragning på dagens inträdesbiljetter. Marianne Leider avslutade mötet med att berätta om kommande program.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
8/9
Tårtkalas på Skrågatan
Den 8 september var det dags för det sista av fem mycket uppskattade tårtkalas. Det var runt 50 personer föranmälda denna vackra sommardag, när Liliana Cortes Insignares hälsade alla välkomna..
Bror Olgas orkester och Liliana stod liksom tidigare för underhållningen och fick deltagarna med i vissa latinamerikanska dansrörelser.
Bror Olgas orkester framförde många välkända melodier både med sång och instrumentalt och bjöd på roliga historier mellan låtarna.
Vid kaffepausen bjöds det som vanligt på tårta. Dagen avslutades med ett tack och en stor applåd till underhållarna och arrangörerna.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
1/9
Tårtkalas/Gårdsfest på Bergmästaren
Denna sensommardag hälsade Valter Jern välkommen, till de ca 50 personer som kommit till tårtkalaset på Bergmästaren. Liksom vid tidigare tårtkalas var det mycket uppskattat av deltagarna.
Också denna gång stod Bror Olgas orkester för musiken och Liliana Cortes Insignares dansade latinamerikanskt. Publiken var delaktig i både sång och dans.
Några passerande tonåringar stannade upp och lyssnade - ett möte mellan generationer.
Både deltagarna och underhållarna visade sin stora uppskattning för arrangemanget.
Kalaset avslutades med att Valter Jern tackade både publik, underhållare och arrangörer för dagens gårdsfest.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
/
29/8
Tårtkalas/Gårdsfest - Solbringen
Denna svala och något blåsiga dag, var det Marianne Leider som fick nöjet att hälsa deltagare och ”Bror Olgas orkester” välkomna till Solbringens tårtkalas.
Det var ca 60 föranmälda, men det kom runt 75 personer, som såg fram emot tårta och kaffe. Publiken deltog med inlevelse i den blandade musiken och de latinamerikanska danser som framfördes av Liliana Cortes Insignares. Ett flertal åhörare tog del av arrangemanget från sina balkonger. Vi hörde kommentarer såsom ”Ett bra band” och ”Vad roligt det här var”.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
24/8
Tårtkalas/Gårdsfest - Nickkällan
Glädje, kan sammanfatta eftermiddagen, som ingår i projektet ”Mot ofrivillig ensamhet”, eftersom den innehöll både kaffe med tårta, musik, sång och dans, i det vackra sensommarvädret.
Det var 65 föranmälda till dagens tårtkalas. Många sjöng med, klappade i händerna och dansade till alla gamla godingar, som de härliga gubbarna i ”Bror Olgas orkester” från Kristinehamn spelade. Liliana Cortez, kommunens kontaktsamordnare, dansade flera uppskattade internationella danser.
Text Eva Sandström, Foto Jan Sjögren
23/8 -22
Resa till Kvarntorpshögen
48 resenärer deltog i resan till Kvarntorpshögen i Kumla, även känd för ”Konst på hög”, eftersom ett nytt konstverk skapas där varje år.
Vår reseledare var Britt Strinnholm, som berättade om resmålet och eftermiddagens planering. Bussen tog oss på serpentinvägen upp till toppen. Med stöd av de QR-koder som finns vid konstverken, så fick vi mera information.
Resan gick sedan vidare till Riseberga klosterruin i Fjugesta. På hemvägen fick vi information om de platser vi passerade, samt de planerade resorna, ”Möckeln runt” i september och ”Säsongens sista planerade resa” den 7/10. Det blir en resa där man tar med egen fikakorg, besöker Forsviks museum och fortsätter sedan till Karlsborgs fästning, där lunch och en guidad tur väntar före hemresan.
Text Eva Sandström, Foto Jan Sjögren
22/8 -22
Politikerutfrågning på Nickkällan
Representanter från de åtta partierna i Fullmäktige och de olika seniororganisationerna deltog i mötet. Dagens moderator var journalisten Rickard Reinli från KT.
Det fanns en stor samsyn mellan de olika partierna, i de flesta frågeställningarna som togs upp. Det diskuterades bl a att äldreomsorgen behöver en omfördelning av befintliga resurser och att mer tilltro ges till personalen, för att undvika dagens minutstyrning, samt borttagning av de delade turerna. Alla ska få vård utifrån sina behov och en ökad trygghet ska skapas genom mindre genomströmning av personal, samt att de ska tala svenska.
Svar efterlystes på om matsalarna på Solbringen och nya Bergmästaren kommer att få vara kvar, eftersom måltiden är en viktig social samvaro. Svaret blev att det är beroende på antalet besökare.
Tandvården är regionens ansvar, så där kunde man inte ge något svar.
Som avslutning meddelade Tony Ring att flextrafiken kommer att drivas i nuvarande form fram till årsskiftet och om möjligt sedan i kommunens regi.
Text Eva Sandström, Foto Jan Sjögren
17/8 -22:
Utflykt till Alfred Nobels Björkborn
Som en del i projektet ”Mot ofrivillig ensamhet bland äldre” arrangerade SPF en utflykt med föredrag, till Alfred Nobels Björkborn.
.
22 personer hade hörsammat inbjudan. Vår guide Hans Johansson berättade på ett engagerat sätt om både Alfred Nobel och om Ragnar Sohlman och hans arbete med att uppfylla Alfred Nobels önskningar i sitt testamente. Vilket ledde fram till att vi nu har världens främsta vetenskapliga pris – Nobelpriset.
Efter föreläsningen fick vi också besöka industrimuseet. Träffen avslutades med fika i Björkborns café.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
29/7 Utflykt till Picassostatyn
Den 29 juli genomfördes en kortare, mycket uppskattad utflykt till Picassostatyn i Kristinehamn inom projektet "Tillsammans mot ofrivillig ensamhet".
Både i bussen och på café Pärlan, där fika intogs, var det mycket sorl. Alla pratade med alla. Vår ordförande gav till mångas glädje, en kort information om konstnären samt kommande aktiviteter inom projektet.
Dagen avslutades med en applåd till bussföraren Mats innan vi kördes till våra respektive påstigningsplatser.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
12/6 -22
Lunchkryssning på Hjälmaren (sammanfattning)
Tisdag 12 juni reste 38 SPF-medlemmar med Norling Touring till Hamnplan i Örebro.
Vid hamnen fanns M/S Gustaf Lagerbjelke med kapten Janne redo att ta emot oss. Solen sken och vi rekommenderades att ta plats på soldäck.
Vi blev väl guidade under hela resan. Vi passerade Stadsparken, Wadköping och naturreservatet Oset innan vi kom ut på Hjälmarens första fjärd, Hemfjärden. Naturen visade upp sin vackraste sida denna dag.
Plötsligt klockan 12 kände vi några regndroppar. Men vad gjorde det? Det var dags att gå in och ner till båtens matsal där borden stod dukade. Vi serverades ugnsbakad lax med pesto och parmesan, dillromsås, varma grönsaker och potatis. Kaffe och kaka avslutade lunchen. En dryg timme senare slutade regnet och de flesta valde att gå ut på däck igen för att njuta av solen.
När vi passerat Essundet vände båten tillbaka. Efter tre timmars båtresa var det dags att tacka för en fin tur och bege oss mot bussen.
Det fullständiga reportaget kommer i Månadsnytt nr 5
Text Eva Zetterberg
Kort resumé från träff med politiker 2 maj.
Styrelsen i SPF träffade politiker från Allianspartierna (Karlskoga), dock var inte de övriga partierna representerade.
Under mötet gjordes en beskrivning av vad ett värdigt pensionärsliv bör innehålla. En aktiv vardag, gemenskap, brytande av ofrivillig ensamhet och boendeformer, kräver flexibilitet hos de anställda. Man ska jobba med det friska oavsett boendeform. Torpdalen kommer att läggas ner, när det nya sjukhemmet är klart.
Ett mellanboende planeras på Bättringsvägen i Sandviken. Man ska få fortsätta bo ihop med sin partner. Ett trygghetsteam som svarar på larmen har startats. Mötet diskuterade också om närtrafik och flextrafik som faller under regionen. som även ansvarar för hjälpmedel, bostadsanpassning mm. Den behovsbedömning som sker är lagstadgad. Kvalitetsuppföljningar inom kommunal verksamhet ska fortsätta.
/Eva Sandström.
29/5
Reseskildring
Försommarresa till Helsingborg, Öresund, Ven
29 maj
Solen sken när vi startade vår resa söderut…..vi fem från Karlskoga var så nöjda med att bli hämtade i Karlskoga. Totalt var vi 36 personer med på resan. Vår guide var Lars Sköld tillsammans med Lotta Gustafsson. Efter en välsmakande kaffepaus vid Stora Hammarsundet, så fortsatte vi söderöver. Lunchen intogs på Hotell Vätterleden.
.
I Huskvarna besökte vi Fabriksmuseet med många intressanta ting som gjorts i fabriken, allt från vapen till symaskiner, cyklar, kylskåp mm.. Eftermiddagens kaffepaus blev vid Sjöboda vid Lagan. Eftersom det var Mors dag så bjöds alla på ett glas vitt vin och en god Plopp. Vi ankom till Grand Hotell i Helsingborg senare på eftermiddagen och middagen intogs på Clarion hotell Sea U som låg intill vattnet.
30 maj
Efter en god natt sömn, så fick vi en väl tilltagen frukost. Därefter började resan mot Landskrona, för att därifrån ta oss med båt över till Ven. Väderleksrapporten hotade med regn, men även denna dag så sken solen på oss.
På Ven blev vi transporterade med traktor och vagn som skakade om oss rejält på de smala vägarna och ibland skrapade vagnen bort en del av lövverket i häckarna och detta bjöd på många glada skratt. Vi besökte kyrkan Sankt Ibb med underbar utsikt över Backafall.
Vi tog oss ner till piren och hade utsikt över vattnet och högt över oss såg vi kyrkan som vi nyss besökt. Färden fortsatte till Nämndemansgården Hvens Hembygdsgård, där vi fick guidning. Lunchen intogs vid Gamlegårds lada. Den skakiga färden fortsatte till Tycho Brahe-museet, där vi också blev guidade av en väl insatt och kunnig person i ämnet.
Tyvärr så kom då regnet som meteorologerna hotat oss med, så det blev en skyndsam sorti tillbaka till vagnen och då var vi glada att vagnen var täckt, men innan vi kom fram till färjeläget så kom det ett skyfall som slog igenom taket, så vi fick sitta med paraply för att inte bli alltför blöta i alla fall några av oss…. och detta bjöd på många skratt.
Väl framme vid färjeläget så köade vi tillsammans flera hundra, som också ville tillbaka till fastlandet när regnet kom. Middagen intogs på egen hand.
31 maj
Efter frukosten styrde bussen oss till Sofiero, som har en 15 hektar stor trädgård och ligger omkring fem kilometer norr om Helsingborg.
Sofiero har otroligt många Rhododendron. I parken lär finnas cirka 10 000 buskar av 300 olika arter och lika många hybrider.
Även här guidades vi av en kille som hade en bra och distinkt röst som hördes av alla. Lunchen avnjöts i restaurangen bakom slottsbyggnaden. Eftermiddagen var till eget förfogande, då vissa av oss turade till Helsingör, där vi antingen åt en bit mat eller som vissa tog en räksmörgås på båten när dom turade.
1juni
Den sista frukosten njöt vi lite extra av, innan vi checkade ut och satte oss i bussen som kördes av Carl-Magnus, som med säker hand rattade oss norröver. Första stoppet blev i Varberg nere vid hamnen där kaffet smakade så gott. Vi fortsatte mot Göteborg, där vi fick se den imponerande utsikten vid Masthuggskyrkan.
Lunchbuffén serverades i restaurangen på Hotell Opalen. Utanför Mariestad blev det fikapaus och sedan bar det av norrut för sista sträckan hem. Några släpptes av i Laxå, Kumla, Hallsberg och Örebro.
Vi Karlskogabor kom hem på kvällen nöjda och glada, efter en mycket trevlig och välplanerad resa tillsammans med många andra glada pensionärer. Vi ser fram mot fler liknande resor tillsammans med Örebrosektionen och med förhoppningar att fler Karlskogabor sluter upp framöver.
Tack för att vi fick följa med!
Lise-Lotte och Göran Jansson
Karlskoga
13/5
Utflykt till Kinnekulle
Vi var 50 deltagare på utflykten den 13 maj. Första stopp i Husaby där vi kunde besöka den medeltida kyrkan.
Dagens höjdpunkt var naturreservatet Munkängarna.
Där fick vi gott om tid för en vandring i grönskan och blomprakten. Den här trakten är mest berömd för de stora bestånden av ramslök.
Den hade inte kommit igång riktigt med blomningen men det fanns ändå fina bestånd med utslagna blommor.
Lunchen på Kinnekullegården levde verkligen upp till sitt rykte. Vi hann också med en sväng till ett imponerande stort kalkbrott, naturligtvis nedlagt nu. Dagens sista stopp var hantverksbyn Falkängen.
Och vad beror då denna fantastiska rikedom på? Jo, det finns en riktigt gedigen underliggande orsak, den kalkhaltiga berggrunden.
Text och foto: Birgitta Hede (Övriga fotografer nämns vid resp. bild.)
10/5
Nolsoknas byalag
Vid Nolsokna byalags träff på Kedjeåsgården fick ett 50-tal åhörare lyssna till Jorma, Ehnvik från Lindesberg. Han bjöd bla. på gamla schlagers, dansband, Owe Thörnqvist, Dan Andersson m.fl.
Kaffepaus med hembakt bröd,(smörgås och kaka) innan dagen avslutades med lottdragning
Reportage Eva Sandström Foto Jan Sjögren
3/5
Månadsmöte
Vid månadsmötet den 3 maj svarade Per Henning känd från Värmlandspojkarna för underhållningen. Vi var ca 70 personer som fick höra ett flertal potpurrier med bl.a Sven Ingvars.
Efter kaffet fick vi information om Eriks bygg och trädgård, en nystartad firma i Karlskoga. Därefter blev det sedvanlig lottdragning innan Marianne Leijder önskade oss alla en trevlig sommar och hoppades få träffa oss igen under hösten.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
30/4
Veteranbilsutställning
Karlskoga Motorweteraner hade på Valborgsmässoafton årets s k ”Vårmönstring” på Korpkullen vid Bofors stationsområde. Ägare av både bilar, motorcyklar och mopeder av äldre modell, visade upp sina fordon. För de som är intresserade av fordon av äldre modell, som t ex Opel, Saab, Corvette, Amerikanare, Jeep, PV och många fler, så var detta ett paradis. Vi kunde även bese de äldre tågvagnar som står på stationsområdet.
Vädret denna vårförmiddag passade perfekt för en familjeutflykt, då det även fanns aktiviteter för barnen, där de bl a kunde prova klättervägg från Boda Borg. Det fanns även möjlighet att köpa korv/hamburgare eller fika.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
28/4
SPF Pubafton
På torsdagen var det nio paranta damer och en herre (som trivdes som fisken...) som samlats på Red Brick Pub för en stunds trevlig samvaro med god mat och dryck.
Text/foto UP
27/4
Kulturrundan
Kulturrundan fick besök av Titti Hansson, fd lärare som numer återfinns på Cityradion och i bl.a. gruppen Hönsa Karin där hon heter "Vackra Fia".
Vi bjöds på en flertalet visor till gitarrackompanjemang, roliga historier och en del glada skratt. Publiken levde med och deltog med sång, handklappningar och fotstampningar.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
19/4
Vetgiriga Veteraner
Vid vårens sista möte med Vetgiriga Veteraner var vi ca 55 SPFare som samlats för att lyssna till vår gäst Åsa Karlström.
En mycket tagen och andlöst lyssnande publik fick ta del av Åsas liv. Från den tuffa barndomen till fosterfamilj i Karlskoga, hennes musikintresse och arbete inom äldrevården. Möjlighet till frågor gavs och vi fick svar på våra nyfikna frågor; ”hur orkar du, hur hinner du med, har du fler timmar på dygnet än oss andra, hur har du bearbetat din traumatiska tidiga uppväxt", mm.
Kaffe med wienerbröd och bondkaka serverades och det var många tankar och funderingar av det vi fått oss berättat. Ett föredrag som berörde oss alla.
En frivillig insamling från publiken till hennes fond "I Kärlekens Tecken" inbringade 1200 kr. Ett varmt TACK till alla er som bidrog till denna summa.
Text Eva Öberg. Foto Jan Sjögren.
9/4
Distriktsstämma 2022
Årets distriktsstämma hölls i Fjugesta. Stämman hade samlat 96 deltagare, varav 6 kom från Karlskoga. Karlskoga föreningens ordförande Siv Kanon valdes under stämman till ny distriktsordförande på ett år. Störst diskussion blev det om de inkomna motioner som föreslog att distriktet ska stå för kostnaderna om den nya Spf-appen som några i distrikt redan har. Styrelsen ansåg sig f.n. ha för dåligt underlag för att kunna fatta beslut i denna fråga som ska utredas vidare.
Vid det avlutande kaffe bjöds vi på en mycket uppskattad underhållning av den ideella föreningen Lekebergs revysällskap. De bjöd oss på ett pärlband av välkända hits från 60-talet, bl.a. ett Sven Ingvars "Potpurri", samt en musicalmelodi från "Stoppa Världen, jag vill stiga av", något ingen verkade vara intresserad av att göra då många glatt fortsatte att sjunga med i bl.a.the Beatles, Britta Borg, Siw Malmkvist, Alma Cogan m.fl.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren.
7/4
SPF resa till Norrköping
SPF Kamraterna i Örebro arrangerade den 7 april en resa till Arbetar- och Stadsmuseet i Norrköping och Löfstads slott. Sammanlagt var det 40 deltagare, varav vi var två från Karlskoga. Resan startade med buss från Örebro, med vår trevliga reseledare Lars Göran Bergman.
Vid framkomsten till Norrköping, fick vi en god frukost med en vacker utsikt över Motala ström och guidning på Arbetarmuseet. Under nära 400 år tillverkades det tyg i Norrköping och på 1800 talet var stadens textilindustri den största i landet, men på 1960 talet lades fabrikerna ner. Några av de stora maskinerna fanns att bese på Norrköpings Stadsmuseum.
Därefter gick resan vidare till Löfstads värdshus och slott. En god lunch bestod av ”Biff von Färsen”.
Vid guidningen i slottet, fick vi ta del av släkten Lillie, De la Gardie, von Fersen och Piper. Slottets historia går tillbaka till 1600 talet. Emelie Piper var den sista i släkten som levde på Löfstad Slott som nu drivs av Östergötlands Museum som också äger alla inventarier, medan byggnaderna och godset ägs och förvaltas av Riddarhuset, precis som Emilie Piper ville ha det.
Aprilväder kan bjuda på överraskningar, så snön började falla på hemresan.
Vid pennan Monica Palmér. Foto Ulf Palmér.
5/4
Månadsmöte april
Månadsmötet hade lockat ca 50 personer till Solbringen, som inleddes med att Marianne Leider hälsade alla välkomna. Ulf Palmér och Eva Öberg informerade om föreningens nya hemsida och att föreningen nu har en ny mailadress: karlskoga@spfseniorerna.se och att den gamla upphör gälla den 15 juni.
Efter informationen intog BO Söderberg scenen och vi fick lyssna på blandad musik med bl.a. Grymlings, Jerry Williams, Elvis Presley, the Beatles m.fl.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
24/3
Kulturrundan
Kulturrundan den 24 mars samlade ett 40-tal personer. Dagens gäst, Rune Blidh, poet, trubadur, författare underhållare, fotograf, är några av de ord som beskriver dagens gäst, från Kristinehamn som både sjöng, spelade och lockade fram många skratt, rörelser med händer, fötter samt allsång. Svårt att säga om det var publiken eller underhållaren som hade roligast. Vi bjöds på både egna visor och kända textförfattare som Gunde Johansson, Evert Taube, Dan Andersson m, fl. samt roliga historier.
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren
22/3
Årsmöte 2022
SPF Seniorerna höll sitt årsmöte i Solbringens matsal den 22 mars med 65 st föranmälda personer. Siv Kanon hälsade alla välkomna. Till ordförande för dagens möte valdes Wiggo Öberg, som sekreterare valdes Gunnel Carlstedt. Efter sedvanlig information /genomgång av dagens agenda. valdes en ny styrelse där Siv Kanon fortsätter som ordförande, Per Aspeli som vice ordförande. Ett fyllnadsval gjordes av Jan Sjögren som ny styrelseledamot. Vid kaffet skedde lottdragning på inträdesbiljetten och kaffelotteriet. Efter detta fick alla delta i ett musikquiz som Wiggo Öberg på saxofon och klarinett tillsammans med Mikael Björk på kontrabas bjöd på. Det innehöll klassisk musik, pop och visor. Vi undrade över hur många som kände till att Charlie Chaplin inte bara varit både stum- och ljud filmstjärna utan även tonsättare.
Ett utförligare reportage kommer i aprilnumret av Månadsnytt.
Nya styrelsen:
Text Eva Sandström. Foto Jan Sjögren.
15/3
SPF-lunch - "Äta bör man... "
Ett 15-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan till gemensam lunch på Restaurang Hugo. Menyn erbjöd två val, Kalops eller Grillad lax och därefter kaffe och kaka. Undertecknad valde Kalops - mycket gott! Under måltiden samtalades det om både världsläget och föreningens aktiviteter. Dessutom värvades en ny medlem.
Text och bild: UP.
Lite om kaffe
Vid varje seniormöte serveras det kaffe och här kommer några rader om denna ädla dryck. Ordet kaffe kommer från guava, ett arabiskt ord som ursprungligen betydde vin Första koppen heter kaffetår, den andra påtår, sedan kommer tretåren och som nr fyra har vi kruse tåren då man försöker truga i gästen ytterligare kaffe. Ordet tår står för en liten mängd dryck. Ordet fika uppkom genom skinnar målet, ett hemligt språk där Dalarnas skinnberedare kastade om bokstäverna i ordet kaffe. Det finns även många sånger som handlar om denna dryck, ingen nämnd och ingen glömd men vill du veta mer så kika i månadsnytt nr 1, 2021.
Text Eva Sandström Foto Jan Sjögren
8/3
Månadsmöte
Det var många som sade ”Äntligen” denna dag med drygt 50 föranmälda personer när Sölve Berglund, stod på Solbringens scen. Det kändes som många väntat på att musiken skulle komma igång igen.
Marianne Leijder hälsade alla välkomna. Dagen inleddes, som sig kanske bör, med Blue Hawaii som Vikingarna har gjort känd. Under kaffepausen förekom sedvanlig lottdragning, vi fick information om kommande program m under våren. Efter kaffet kom bl.a. ”Där rosor aldrig dör”, ”Så skimrande var aldrig havet” och då var det väldigt tyst och stilla i lokalen, m.fl. melodier.
Elvis Melodin ”All chuck up” fick publiken att tända ordentligt med många handklappningar. Vi fick även njuta av en dans, när Walter och Ann-Christine Jern buggade loss till låten ”Blåa jeans”.
Text Eva Sandström, Foto Jan Sjögren
28/2
Hantverksgruppen "Stickcaféet"
Inger Blomqvist håller i vad som tidigare hette stickcafé och som varit vilande under ca 2 år pga. Corona pandemin. Stickcaféet ingår numera under, det mer heltäckande "Hantverksgruppen".
Fler bilder i "Bildgalleriet".
23/2
Kulturrundan
Det äkta paret Christer och Christina Folkesson från Kumla besökte Solbringen i samband med kulturrundan. Paret uppvisade en stor musikalisk bredd med visor, schlager, pop, country och instrumental musik.
Text Eva Sandström foto Jan Sjögren
11/1
Månadsmöte
Årets första Månadsmöte hölls den 11 januari i Solbringens matsal.
Ett 40-tal förväntansfulla SPF'are hade hörsammat inbjudan.
Det blev en trevlig eftermiddag med sång , musik o roliga historier.
Kaffepausen bjöd på goda skinkmackor, därefter dragning av kaffelotter.
Mötet avslutades med ytterligare musik o sång.
Text Marianne