Varningar

Polisen: Ny metod kapar ditt Bank-ID

Bank-ID-kaparna tar bluffen till nästa nivå med en ny metod.
Genom ett tvåstegbedrägeri låtsas de vara både polis och bankpersonal – innan de loggas in och tömmer ditt konto.
Metoden har skrämt slag på drabbade storbanker som bad polisen att gå ut med en nationell varning.

Bedragarna kapar ditt Bank-ID med ny tvåstegsraket
Nu berättar polisens bedrägeriexpert, Jan Olsson, att konceptet blivit ännu fräckare och mer sofistikerat.
– Först ringer den ena bedragaren och säger att han är från polisen och att du sannolikt har råkat ut för ett bedrägeri, och att din bank kommer kontakta dig snart. Därefter ringer den andra bedragaren och säger att han är från din bank, säger Jan Olsson.
Det dubbla upplägget kräver ett samspel mellan bluffmakarna och innebär att bedragarna har finslipat sin sociala ingenjörskonst.
De drabbade berättar att det här är vältaliga, sofistikerade män som kan uppträda med den auktoritet som man förväntar sig av en polis och trovärdigt utge sig för att vara bankpersonal. säger Jan Olsson.I

ID-kapare slår till när du ändrar din adress
Du loggar själv in lurendrejarna på ditt Bank-ID
Det vanligaste upplägget är att bedragarna ber dig logga in med ditt Bank-ID. Innan dess har de fyllt i ditt personnummer på bankens hemsida och hamnat i förtur – så att du i själva verket loggar in bedragaren när du fyller i ditt lösenord.
När du inte kan logga in på kontot eftersom bankbedragaren redan är inne så ber de dig att försöka igen efter en stund. Och det är då du godkänner lurendrejarens överföring av dina pengar till ett annat konto – som brukar tillhör en nyttig idiot, en "mulåsna", som lånat ut sitt konto till bedragarna och ofta får ta straffet.
Men nu har bedragarna även utökat sina nät till att fånga upp mer än Bank-ID.
– Det händer även att de lurar av människor bankdoseuppgifter och kortuppgifter. Just för att på alla möjliga sätt kunna stjäla alla deras pengar oavsett om de har pengarna där eller på kreditkort, säger Jan Olsson.
Ica drabbat av sms-bluff – vill åt kundernas pengar
Måltavlor just nu: rika, äldre män i Sydsveriges Bank-ID
Sedan de senaste veckornas uppmärksamhet kring telefonbedragarna har de snävat in måltavlorna och riktar även in sig på speciella, välbärgade områden.

Hur kan man skydda sig mot detta?
– Oavsett var de här människorna säger att de ringer ifrån ska man aldrig lämna ut sina inloggningskoder eller kortuppgifter. Och varken polisen eller banken skulle någonsin ringa och be dig att logga in med ditt Bank-ID oavsett anledning. Om det händer så vet du att det är ett bedrägeri på gång.