"Fler Friska År i Flen" på Amazon den 8 mars

Över 200 seniorer hade mött upp på Amazon för att ta del av all information som gavs denna soliga marsdag.

  • Svitlana, Iris och Marie startar upp dagens sammankomst
  • Hua underhöll oss som en hel orkester med bra musik från 60-70-talet
  • Stefan och Monica var de som höll ställningarna kring vårt SPF-bord.
  • Gustav och Sofia fick avsluta dagen med vackra slagdängor från 30- 40- och 50-talet.
  • Svitlana, Iris och Marie startar upp dagens sammankomst
  • Hua underhöll oss som en hel orkester med bra musik från 60-70-talet
  • Stefan och Monica var de som höll ställningarna kring vårt SPF-bord.
  • Gustav och Sofia fick avsluta dagen med vackra slagdängor från 30- 40- och 50-talet.

Dagens möteshållare var Marie Hillblom som höll ihop dagen på ett mycket bra sätt. Hon bjöd in Svitlana från vård- och omsorgsnämnden samt Iris från socialförvaltningen. De berättade om sitt arbete för att förbättra situationen för oss äldre i kommunen.

Sedan fick vi information från hemtjänsten om olika boendealternativ på äldre dagar. Det finns endast 6 särskilda boenden inom kommunen och det är ca 4 månaders kö som visserligen har minskats från att vara över ett års kö tidigare.
Nu byggs det nytt boende om ca 70 platser vid Gårdsjön och ska vara färdigställt hösten 2025.
Rolf Lydahl informerade om det enda trygghetsboendet i Flen som han äger och förvaltar. Det finns särskilda kriterier för att få kalla sig trygghetsboende och där finns ingen egentlig kö och man har alltid någon lägenhet ledig om det blir akut.

Från biblioteket pratade man om olika sätt att läsa som allt från papperstidningar och böcker till digitala hjälpmedel som t ex läsplattor.
De berättade också om att de har en tjänst som heter "Boken kommer". Då ringer du till biblioteket och berättar vad du önskar få hem. Då plockar de ihop de böcker du önskar läsa och så kommer de hem med böckerna. Biblioteket är en populär mötesplats likaså Bron.

Förutom två fikapauser på förmiddagen serverades vi lunch från kommunens eget kök. En god potatissallad med kyckling. Under lunchen blev det underhålling av enmansorkestern Hua (fd Lasse & Hua) Medryckande och bra musik från 60-70-tal som tilltalade de flesta. Under pauserna kunde man också besöka de olika borden där bl a vår ordförande Monica och vår sekreterare Stefan höll ställningarna.

Eftermiddagspasset bestod av att man kom och pratade om Anhörigstöd, vilket stöd man kan få för att underlätta när ens partner inte klarar sig på egen hand längre.

Politiker i vård- och omsorgsnämnden samt invalda i KPR (Kommunala Pensionärsrådet) blev intervjuade om vad de gör för att lyfta fram och arbeta för oss äldre.

Vid fyra tillfällen under dagen blev det lottdragning. Alla som kom fick en lott och många priser utdelades. Allt från bruncher till museibesök lottades ut. Lotterna var skänkta från olika generösa företag i kommunen. 

Dagen avslutades med, som det stod mysigt fika med underhållning, dvs kärleksmums och så Gustav och Sofia som sjöng slagers från 30-40- och 50-talet.

Av allt att dömma av sorlet i lokalen så var trivseln hög och vi kände oss nöjda och fullmatade med fakta.

Lunchen sponsrades av Sörmlands Sparbank och underhållningen av GB.

 

(Text och bild Inger Handberg)