8 mars Kvinnorna kring sjön Björken

På den internationella kvinnodagen den 8 mars hade SPF Seniorerna Flensbygden månadsmöte med celebert besök av Christina Jutterström. Christina, välkänd som pionjär inom medievärlden, som första kvinna på flera höga poster, talade denna gång om sin bok ”Kvinnorna runt sjön Björken och deras längtan efter bildning”.

  • Boksignering av Christina Jutterström
  • Folkbildningens vara eller icke vara
  • Christinas föredrag fängslade 70-talet seniorer
  • Boksignering av Christina Jutterström
  • Folkbildningens vara eller icke vara
  • Christinas föredrag fängslade 70-talet seniorer

Boken är en sammanfattning av en 40-årig studiecirkelverksamhet där ett antal kvinnor träffats, och fortfarande träffas, en gång i månaden för att fördjupa sig i allsköns ämnen som ”Maten, hälsan och pengarna”, ”Korgmålning, ”Svenska regenter”, ”Gammeldans”, ”Idéhistoria” och ”Astrofysik”.
Cirklar med resor som följd till St. Petersburg, Estland, Skagen och Kina (då fick de äkta männen följa med). Det är en fin tidsstudie och ömsint skildring av ett antal kvinnoliv på landet, så som det kunde levas under 1900-talets mitt och framåt, en brytningstid för kvinnor i Sverige.
Christinas engagemang och berättarkonst inspirerade och vi var flera som ville veta mer och köpte boken för att ytterligare få del av historierna och den klokhet som kvinnorna delar med sig av i de intervjuer Christina har gjort. Som en av deltagarna så klokt säger ”det har alltid funnits nya tider” och det är något vi alla behöver påminnas om.

På grund av snökaos i Uppsala var Christina försenad så vi vände på ordningen och de 70-talet medlemmar som hade kommit fick börja med fika och lotteridragning. Stor eloge till vårt servicegäng som på nolltid ställde om och serverade fikat med smörgås och kaka innan vi bänkade oss för dagens program. Och stort tack till Christina som inte gav upp när tåg ställdes in, blev stående och försenade!