26 april Säkert@digitalt

Informationsmöte i Säkert@digitalt på biblioteket i Flen.

  • Markus, Johan och Viktor
  • Monica hälsar välkommen
  • Markus visar oss Bibliotech och dess teknik
  • Hjördis och Monica informerar om kommande digitala caféet
  • Markus, Johan och Viktor
  • Monica hälsar välkommen
  • Markus visar oss Bibliotech och dess teknik
  • Hjördis och Monica informerar om kommande digitala caféet

Lennart ”Lelle” Johansson spelade och sjöng lite gamla godingar medan alla åhörare strömmade till.
Monica Falk öppnade mötet med att välkomna de 60-talet åhörare som samlats för att höra mer om Säkert@digitalt på Biblioteket i Flen.

Hon presenterade dagens föreläsare Johan Östling från Sörmlands Sparbank, Viktor Eriksson från Länsstyrelsen och Markus Hultcrantz från Bibliotekets avdelning Bibliotech.

Johan Östling berättade om olika sorters bedrägerier som vi kan bli utsatta för på nätet, såsom vishing, romansbedrägerier och andra former av bedrägerier som vi ska vara uppmärksamma på. Han uppmanade att aldrig logga in med bankid eller säkerhetsdosa för att någon ringer upp och säger att nu har det uppstått ett fel och att det brådskar. Banken agerar inte på det viset! Lägg bara på luren!

Viktor Eriksson pratade om de utmaningar vi seniorer blir ställda inför då vi har olika digitala förkunskaper. Alla har ju ännu inte datorer eller smartphones. Därför går länsstyrelsen ut med olika kurser för att ge oss mer kunskap och säkerhet i att använda de digitala hjälpmedel som finns.

Ett tips kom om att man kan ladda ned en app som heter Dagny, där man kan träna sig på att utföra olika sorters betalningar via nätet. Det är bara fingerat, så man behöver inte vara rädd för att det sker i verkligheten.

Markus Hultcrantz redogjorde för den nya värld som öppnar sig i digitala hjälpmedel och som Flens bibliotek är bland de första att använda. Han förevisade en apparat som man placerar på huvudet och då kan man genom VR- glasögon se oss på helt andra platser än där vi befinner oss (VR=virtual reality). En ny spännande värld som öppnar sig, eller skrämmande som någon sa.  Han visade också, för de som ville, den nya Bibliotech-salen. Där visade han olika tekniska it-prylar och även en 3d-skrivare.

Hjördis Andersson och Monica Falk informerade om att den 16 maj och den 13 juni kl. 10.00 på Götgatan 10 kommer det att hållas ett digitalt café som är öppet för alla seniorer i tätorten Flen, oavsett om man är medlem i något av pensionärsförbunden eller ej.