Ut i det blå onsdagen den 8 maj

Ett förväntansfullt sällskap samlas på marknadstorget för utfärd. Två bussar fylls med passagerare och ingen vet vart vi är på väg.

Reseledaren tar till orda och hälsar oss välkomna ombord. Riktning söderut och sen mot Önneköp. Byar och samhällen passeras med lite info om alla. Hur kan han minnas allt? Namn som Agusa, Högalund, Brösarp, och Hörröd känns igen, men när han kom till Torrasteröd var det stopp. Detta hade jag inte hört förr (var tvungen att googla och det fanns). Vidare mot Rigeleje med Hanöbuktens fina vy, Olseröd, Friseboda, Åhus Kärr.

Nu börjar det spekuleras över ev. slutmål. Vi var nästan framme när det avslöjades: Furuboda Folkhögskola. Här serveras mat till oss alla. Väl mätta blir info varvat med musik-underhållning av Paul Skoog. Anläggningen invigdes 1960 och blev folkhögskola 1967. Det är 120 anställda och drivs som en ideell förening. Besöket avslutades med och kaffe och kaka.

På hemfärden som går över Helge å, Pulken och Everöd gör vi ett stopp utanför Vittskövle slott där vi gemensamt sjunger in våren och skålar i cider. Att beskriva den skira grönskan går inte, utan måste upplevas. Blomman Aftonstjärna var nog för många en ny bekant, vit och vacker.

Resan gick vidare mot Degeberga, Östra Sönnarslöv, Tollarp. (nu hittar alla hem). Alla kom nöjda och belåtna till Hörby. Tack till Lena och Thomas för en välplanerad resa. Ni gör ett fantastiskt jobb.

Nedtecknat av Elvy Wallter                                     Foton: Christer Nilsson

- - - - - - - - - - - - - - - -

Här följer Eric Perssons anteckningar från resan:

114 SPF-PENSIONÄRER FOR UT I DET BLÅ. 

Snacka om tur med vädret. Det blev en fantastisk vårdag med sol och en underbar natur. När det är en tur i ut i det blå, är det hemligt var turen går och vi var lovade lunch på något bra Ställe. Två fulla bussar lämnade Parktorget i Hörby prick kl. 1200.

När bussarna tagit sig ut på väg 13 gick färden söderut, men inte så länge för sen ändrades färden mot öster. Gissningar var nu Österlen och Österlen är inte så lite. Guiderna Thomas och Lena informerade om aIla passerade samhällen, kyrkor och skolor samt något nedbrunnet dansställe, som kan fä vilken gammal gubbe eller dam som helst att le förnöjt.

Härligt att åka buss i ett sådant vårväder och genom en natur som är nyklädd i sina ljusgröna kläder och mitt i detta gröna finns det vita inslag av blommande hagtornsbuskar och vildapelträd. Det är så vackert att man kan tänka som värmlänningarna. "Det är onödigt vackert".

På småvägar mot Brösarp och Brösarps backar och när man kommer norrifrän och ser dessa vårvyer kan Toscana slänga sig i Medelhavet.

Om ni skulle råka åka den gamla vägen mellan Magalehem och Olseröd, så kan ni också bli berörda av det skånska landskapet. I fonden är det ett väldigt stört blommande rapsfält för att sen svepa blicken över Hanöbukten och är det riktigt klart ser man ända bort tiII Blekinge. Detta svep med blommande raps varar nog veckan ut.

Då förstår ni att man hamnat ner på slätten vid "Åhus kärr". Och då var alla på det klara med att lunchen kom att serveras på FURUBODA kursgård. Här finns det en matsal, som har stolar för säkert 200 personer. Köket bjöd för dagen på högrevsburgare med tillbehör och allt avåts på en tallrik. När vi ätit oss mätta tog vi oss in i aulan, där Paul Skoog tog oss med på en musikalisk resa där även vi fick sjunga med. Samtidigt presenterade han på ett proffsigt sätt verksamheten på FURUBODA. FURUBODA startades i början på 60-talet av Pauls far vid det lilla missionshuset i Furuboda som en enkel lägergård för ungdomar. Under åren har det blivit en folkhögskola med mer än hundra elever och mycket med inriktning på människor med olika handikapp. Man har en personal på närmre 150 anställda. Hela verksamheten drivs som en ideell förening eller stiftelse och det är fritt fram för alla att stödja verksamheten med att lösa medlemsavgift om 120 kr/är. Gör det!

Efter underhållningen var det dukat till eftermiddagskaffe med en stor kaka. Ja vi är ju pensionärer. Bussarna lastades och vi for nu på nya småvägar på delar av Kristianstadslätten, med ett uppehåll vid Vittskövle slott. Ett av de större slotten i Skåne och det ägs av Carl och Kristina Stjärnsvärd och det sägs att det finns ca 140 rum att städa. Vi säg ingen av ägarna men reseledarna bjöd på cider och vi skålade in våren. För att sen ta oss upp för Lindersåsen till Parkgatan i Hörby. 

Alla vi som deltagit kan bara vara verkligt tacksamma till dessa proffsiga reseledare som SPF Hörby har. Thomas och Lena. Ett stort tack till er och vi följer gärna med på fler ut idet blå-äventyr.

/Eric