Gourmetdag på Österlen

Vi lämnade Hörby strax efter kl 8 i trygg förvissning om att Aurora försvarade Hörby från sin stora förläggning på Söderängen i händelse av anfall. I ett soligt väder styrde vi mot Österlenkryddor i Köpingebro. Där bjöds vi på förmiddagsfika innan ägaren Anders Persåkra, bördig från Gotland, berättade med god humor om sin bakgrund och uppbyggnaden av företaget. Han har gjort det tillsammans med hustrun Cherztine. De startade 2014 och är krav-certifierade sedan 2017. Han visade med bildspel hur man jobbade på företaget och hur driften var utformad. Det är en hel liten vetenskap om hur man klarar av odling och skörd. Företaget har ett stort utbud av torkade kryddor och levande plantor. Hustrun tillverkar dessutom glass med stor framgång baserat på närproducerade råvaror. Hon har fått flera utmärkelser i tävlingar och mässor. Efter att ha köpt på oss en hel del kryddor var vi redo för bussen.

Färden bar av mot Köpingsbergs Vingård och ägaren Carl-Otto Ottegren. Han berättade livligt om sin bakgrund och hur han fastnat för vinframställning. Han tillverkar mousserande viner (ej champagne!). År 2010 började han tillverka vin med egenodlade druvor. Det odlas vin på 3 ha med 8000 plantor. Efter att han med sabel sabrerat en vinflaska fick vi smaka på två av vinsorterna med slutnamn ”Cuvée Carl-Otto” i handeln.

Strax efter kl 12 bar det av mot Simrishamn för lunch. Under resan delade Leif Brinck med sig lite spontan information om Österlen, dess historia, aktuella händelser och om en del sevärdheter. Leif är från Österlen, född i Borrby och bodde också i Glemmingebro under sina första 20 år. Den som myntat begreppet Österlen på 1930-talet anses vara diktaren och läraren Theoder Tufvesson född i Borrby. Andra anser att namnet kommer från Ystad: Det som är öster-len sett från Ystad. Med Österlen avsågs Ingelstad, Järrestad och södra Albo härader. Fastighetsmäklarna idag har en betydligt vidare tolkning.

Efter att ha avnjutit en god Wallenbergare på Svea hotell i Simrishamn fortsatte resan längs kusten via Rörum, Kivik och Brösarp där gullvivorna blommade för fullt i Brösarps backar. Eftermiddagsfikat med chokladkaka och sylt intogs på Kaffestugan Alunbruket.

Efter en lugn bussfärd var vi i Hörby ca 17.00. Stort tack till Thomas för en jättebra dag som han organiserat väl tillsammans med Kristianstadbuss i ett underbart väder.

Vid pennan enligt uppdrag: Leif Brinck