Ålakusten i september 2022

I reseprogrammet står ”följ med till Ålakusten” och vilken succé detta blev. Det var så många SPF-medlemmar som ville följa med, att vi bestämde oss för att genomföra resan under två dagar. Tisdagen den 20 och onsdagen den 21 september åker vi från Parktorget med Klippans buss, 50 passagerare varje dag.

Vi kommer fram till Friseboda där tvillingarna Mats och Max hälsar oss välkomna. Det är härliga sensommardagar på en fantastisk plats vid Hanöbukten. Vi får höra många skrönor och om den verklighet som ålafiskarna får uppleva och om det hårda jobb som måste göras innan det blir ”rögad ål”, en delikatess framförallt i de södra delarna av landet. Här blir vi också serverade en förmiddagsfika med sillamacka, som vi kunde avnjuta i solen och med en fantastisk utsikt över det lugna havet idag.

Efter denna fina plats åker vi vidare mot Åhus, förbi Furuboda och mot Ålaboden i Äspet och Mats är med och guidar oss hela tiden. Han berättar från själva fångsten och sen hela proceduren fram till den rökta ålen. Vi får smaka på en bit och de som önskar kan köpa en ål med sig hem för att genast njuta på kvällskvisten eller för att frysa den tills det är dags för att smaka den på julbordet.

Nu åker vi vidare genom Åhus fram till Strandvillan, en anrik charmig villa bland tallarna och mycket nära stranden. I den fina salen blir det nu ”päregille” med allsång och vi njuter att få vara tillsammans och ha en rolig eftermiddag mitt i veckan. Först bjuds vi på olika sorters sill med ägg, potatis och bröd till. Därefter blir det en rykande het ”päresoppa” som smakar väldigt gott. Sedan är det dags för kalops med grönsaker och till sist får vi kaffe och äpplekaka, dvs en riktig skånsk måltid. Mats och Max pratar och sjunger lite under hela middagen som varar i tre timmar och det blir många glada skratt.

Mätta och belåtna efter en härlig dag åker vi nu tillbaka till Hörby.

Mats och Max gjorde dessa dagar till ett oförglömligt minne och vilken tur vi har att Thomas känner dom, och att de ville fixa ett så bra innehåll och god mat dessa två dagar.

Ett stort tack till Thomas från oss som var med.

Text: Lena Persson