Månadsmöte den 20 januari 2020 i Kommunhusets Hörbysal

Ordföranden Eric Persson hälsade alla välkomna efter juluppehållet. Speciellt vände han sig till dagens underhållare, Per Erik Tell. Denne berättade om "Svenska spår i Argentina" och visade några bilder därifrån.

Kommunhusets Hörbysal var i stort sett fullsatt (Foto: Per Erik Tell)

Per-Erik hade rest till Buenos Aires och utgick därifrån när han gjorde resor i landet. Första svenska spåret fann han i presidentpalatset, Casa Rosada. Detta hade från början varit två separata byggnader, posthus och parlamentsbyggnad, ritade av de svenska arkitekterna Carl August Kilberg respektive Henrik Åberg. Senare hade de bundits ihop med en byggnad ritad av italienaren Fransisco Tamburini. Även vattenverkets mycket vackra byggnad var ritad av en svensk, nämligen Carl Nyströmer. Huset var glänsande, då fasaden var klädd med glaserade kakelplattor och emaljerade tegelstenar.

Stadens mest framgångsrika fotbollslag La Boca har gult och blått som sina färger. Man kunde inte komma överens om vilka färger laget skulle välja, och bestämde då att ta de färger första fartyget dagen därpå hade i sin flagga.

Två gator är uppkallade efter svenskar. Den ene är Olof Palme och den andre är Arengreen, en svensk militär som gjort karriär i Argentina under tidigt 1800-tal.

I Rosario en ort utanför Buenos Aires finns "svenska torget". Till denna ort kom många svenska rallare när Argentina byggde ut sitt järnvägsnät. Därav svenskt torg.

En annan svensk i Argentina var ingenjören Hjalmar Stavelius. Han hade på presidentens uppdrag granskat en stor dammbyggnad och kom fram till att den behövde repareras för att inte rasa. Staten sköt till pengar för detta ändamål. Än i dag diskuteras vart pengarna tog vägen. En del gick väl till dammen – som det inte var något fel på - men resten? Presidenten? Stavelius? Båda?

I Cordoba finns flera höghus med namn som Torre Malmö, Torre Nässjö osv. Det var en svenskättad arkitekt Larsson som ritat och byggt dessa bostadshus och tyckte det var kul med de exotiska svenska bokstäverna med prickar. Firman drevs fortfarande av en Larsson, som dock inte kunde svenska.

Oskar Lundkvist var en svensk sjöman som gick i land i Argentina, och som lantmätare deltog han i arbetet med att mäta ut gränsen mellan Argentina och Chile. Förtjänsten använde han för att starta affär. Även hans två bröder kom dit.

I slutet av 1800-talet betalade Brasilien resan för invandrare från Hamburg till Brasilien. Runt 1890 respektive 1910 var det en hel del svenskar som tog chansen att emigrera till ett, som de trodde, bättre liv. I första omgången var det mest hantverkare från södra Sverige som reste över, och i andra vågen kom gruvarbetare m fl från Kiruna med omnejd. Ingendera hade kunskaper om jordbruk. De som överlevde resan fick mark i södra Brasiliens träskland. De led av svåra översvämningar och många dukade under. En del tog sig vidare till Argentina och norrut till Oberá, av vilken Villa Svea är en del. Bortåt 2000 är svenskättade och av dessa talde vid Per Eriks besök fortfarande när hundra personer svenska. Föredraget avslutades med en en minut lång film, där vi fick höra en äldre dam, som aldrig varit i Sverige, tala perfekt svenska.

Per Erik Tell berättar om sin vistelse i Argentina (Foto: Christer Nilsson)

Efter avtackning av Per Erik blev det kaffe och sen följde dagens förhandlingar. Av dessa framgick att
- SPF Hörby fått 12 nya medlemmar + en vänmedlem
- nästa månadsmöte = årsmötet
- studiecirklar och resor blir enligt utsänt program
- kommunen kan ev. komma att subventionera gym-kort till pensionärer.

Reportage: Ingrid Persson, Östraby.