Utflykt till Kullabygden den 30 augusti

Bussen full och tillsammans med glada och förväntansfulla vänner styr vi kosan nordväst. Regnet skvätter stundtals, det är grått utanför bussen men innanför är det glada miner. Det blir inte sämre av att Lasse (reseledare/guide) berättar några smått dråpliga historier från hans olika bussresor.
Vi når vårt första stopp där Lasse med chaufför serverar underbart förmiddagskaffe med goda mackor. Småregnigt men ändå så pass att vi avnjuter det hela på innergården hos keramikern Peter Nilsson i Nyhamnsläge. Samling i verkstaden där Peter Nilsson berättar för oss om sin bakgrund och verksamhet, ut i butiken för att beskåda de färdiga produkterna. Garanterat såldes det många vitlöksgömmor, överlag mycket fina saker men man har vid vår ålder skåpen fulla, många presenttips väcktes.
Så drar vi vidare till Krapperups slott, regnet fortsätter att falla. Uppdelade på två grupper får vi guidade turer i parken och inne i slottet. Parken var min första tur, massor av fina träd och växter lockar till ett förnyat besök vid annan väderlek. Spännande historia av slottets ägare bakåt i tiden som begynner vid 1300-talet.
Hungriga åker vi vidare till Kullagårdens Wärdshus där vi bjuds på en mycket god lunch, lite avkoppling med kaffe som avslutning. Ytterliggare ett matställe som man kan lägga på minnet.
Väl inne i bussen åker vi vidare mot Kullens fyr och Naturum Kullaberg, detta besågs från bussen pga vädret. Vi åker tillbaka längs en högt belägen väg där Mölle kunde ses långt nere, hissnande utsikt synd igen på vädret. Meningen var att vi skulle besöka en fabrik som gör gräddbullar i Åstorp men dom hade stängt, bättre trådlös än rådlös är säkert Lasses motto så vi besöker Brunnby kyrka där de äldsta delarna är från slutet 1100-talet eller början av 1200-talet. En vacker och intressant byggnad med fantastiska kalkmålningar och "ett epitafium" en målning över en kyrkoherde, hans hustru samt deras åtta döttrar och ende son.
Albertsgården i Farhult är nästa mål, nu vankas eftermiddagsfika. Tillsammans med gott kaffe och hembakat får vi beskåda en enorm samling av gamla prylar som finns överallt. En nostalgitripp som hette duga. Trädgården var också full av gamla prydnadsväxter, värdinnan var klädd i likadana kläder som vid öppnandet.
Ett besök är kvar, vi åker till en kakbutik där skylten utlovar bl.a. packskadade gräddbullar. Slut!!!! Sjutton också jag hade lovat barnbarn köpa gräddbullar, men strunt i det, där fanns så mycket annat de gillar. Lite hamstring blev det nog, tur att man inte behöver äta det själv.
Så börjar dagen gå mot kväll och vi är åter på känd mark efter en mycket trevlig tur. Glad stämning i bussen uppväger det tradiga vädret, vad jag tjatar om vädret.

TACK TILL ÅKE MED HUSTRU ANN-MARIE FÖR EN LYCKAD RESA!!!
NI ÄR TOPPEN I PLANERINGARNA.

Vid pennan Majvi Nilsson

Åke Rosbergs bilder från utflykten till Kullabygden kan du klicka fram här.