Hälsodagen 21 november 2023

NOTERINGAR FRÅN HÄLSODAGEN TISDAGEN DEN 21 NOVEMBER 2023

Vad är viktigast för äldre – Kjell Lindström f. d. distriktsläkare

Hälsoråden blir annorlunda för äldre än när man yngre. 

  • Mat för äldre behövs för att man skall få i sig tillräckligt med näring.
  • Motion behöver man mer av när man blir äldre. Särskilt herrar blir sittande.
  • Alkohol har för äldre positiva effekter som uppiggande och demens-förhindrande.

Ny forskning visar att det finns fyra goda vanor som verkar viktiga:

  • Att vara fysiskt aktiv
  • Att utmana sig själv
  • Att ha starka sociala relationer
  • Att unna sig

Det finns även annan forskning t ex från 100-åringar på Okinawa som visar att känslan av meningsfullhet är viktigare än kost och motion.

Länk till föreläsning: Vad är viktigast för äldre

 

Förebygga demens och Alzheimer – Claes Brodd Alzheimerförbundet

Demens är en sjukdom och skall behandlas som en sådan. Om man glömmer och sedan säger ”Javisst ja” har man inte drabbats av Alzheimer. Det finns tidiga tecken som Svårt att planera dagen, Svårt att fatta besluta och att Orienteringsförmågan och Stresståligheten blir sämre. Det är många faktorer som påverkar varför man drabbas t ex andra bakomliggande sjukdomar. Hur skall man bemöta de som drabbas? Man skall ge dem ledtrådar till det samtal man för. Sedan berättade Claes om hans och hans frus resa när hon hade fått besked om Alzheimer.

Länk till föreläsning:

 

Så här sover du bättre – Jenny Milton psykolog

Sömn är ett biologiskt grundbehov, krävs för vårt välbefinnande. Sömn består av olika stadier från den lätta till dem djupa den s k REM. Mängden sömn bestäms av bl a åldern, man skall lägga sig när man är sömnig. Olika faktorer påverkar sömnen, som bl a stress, sjukdom. Kroppen ger olika signaler från detta med sänggående, många har problem att tanken ”nu måste jag sova” kommer.

Vi fick tips om att man skall ha fasta rutiner för sänggåendet, ex-vis vara lagom mätt, parera sänggåendet med mängden dagsljus, dvs även om det är grått ta en promenad under dagen, man bör ha som regel att GÅ UPP vid ung samma tid på morgonen, undvik att sova på dagtid, sov när du är sömnig.

Har man större sömnproblem, ta hjälp av proffs på vårdcentralen. Man bör vara försiktig med volymen skärmtid i anslutning till sänggåendet och före insomnandet i god tid undviks det blåa skärmljuset, som kan ha negativ inverkan. Har man svårt att somna, gå upp och gör ngt annat och sedan till sänds igen.

 

Stärkande träning – Hanna Lanthén, sjukgymnast

Mycket viktigt att underkasta sig förebyggande träning för balans och rörlighet. Detta för att hålla ned det stora antalet fallolyckor bl a i hemmet, som orsakar samhället stora problem. Viktigt att också skaffa sig muskelstyrka på olika sätt. Ex-vis promenad tre ggr per vecka, hemma ex-vis träna uppstigning resp nedsittning på stolssits, stå på tå och häv upp och ned, trappgång.

Viktigt är att träningen skall upplevas som rolig och inte ett tvång, ha musik därtill m a o låt träningen bli ett måste.

Det finns träningsprogram på 1177, träna med Sofia på TV, https://www.svtplay.se/hemmagympa-med-sofia

 

Höra bättre på äldre dar – Carsten Berglund HRF

Carsten Berglund berättade om sin hörselresa. Carsten är aktiv i Hörselskadadesförening HRF - https://hrf.se/jonkoping. Hörapparat behövs tidigare än man kan tro. Örat och dess funktioner genomgicks och hur problem uppstår i med hörseln. Vilka typer av hjälpmedel som finns för att avhjälpa problemen. Även andra sjukdomar som Tinnitus beskrevs. Carsten leder ett antal samtalsgrupper där de som har hörapparat kan komma och diskutera sina frågor, även SPF Bankeryd har haft sådana cirklar.

Länk till föreläsning:

Hur äter man bättre som äldre – föreläsningen utgick pga sjukdom

PA Falk, Kjell Larsson