Distriktets grupp för äldrepolitik

Jag heter Ewa Kardell och sitter sen några år tillbaka som ledamot i Stockholmsdistriktets styrelse. Jag är också ordförande i Tyresö SPF och sitter som vice ordförande i Tyresös KPR. Jag är också ordförande i styrelsen för projektet Attityd 65 plus.

Jag ingår i två av de fyra arbetsgrupper som distriktsstyrelsen valt att dela in sig i, för att både kunna bedriva ett effektivt arbete och ta vara på de specifika kunskaper som finns hos var och en i styrelsen.

Själv har jag en bakgrund i socialt arbete med en kraftig tyngdpunkt på äldrefrågor. Jag har arbetat mig igenom hela den kommunala organisationen, från vårdbiträde, enhetschef, socialchef till att de sista 19 åren arbeta som förvaltningschef för äldreomsorgen i en kommun.

De grupper jag har nöjet att arbeta i är utbildningsgruppen (tidigare presenterad) och gruppen för äldrepolitik, där också Lena Hedquist (sammankallande), Ann Hedberg-Balkå och Ritva Elg ingår. Adjungerad till gruppen är Astrid Kågedahl.

Målsättning

Vårt huvudfokus ligger på att stödja och informera alla de representanter vi har i alla olika styrelser och samverkansråd. Vi har representanter både regionalt och lokalt. Vi har 26 kommuner och i 25 av dessa har man kommunala pensionärsråd (KPR), i varje råd sitter minst 2 ofta upp till 6 representanter därtill har Stockholm ett centralt pensionärsråd med 18 representanter och 13 stadsdelsråd med ungefär samma representation som i KPR. Vi sitter regionalt representerade i 17 olika styrelser och samverkansråd.

Jag ser ett värde i att räkna upp alla dessa för att ge en överblick av hur stor vår representation är inom de kanaler som ger oss möjligheter till påverkan, men också peka på komplexiteten i att nå ut och hålla samman detta påverkansarbete för att få det så effektivt som möjligt.

Vad gör vi då?

Nyligen hade vi ett gemensamt möte på Birger Jarl där både KPR och SPR var inbjudna. Vi hade en förmiddag med kunskapspåfyllning framförd av Mats Olsson. Han har länge jobbat med att formulera sig kring hur framtiden kan se ut för oss seniorer och har en mängd undersökningar och forskning att ge oss inblick i. På eftermiddagen diskuterade vi kring hur våra råd fungerar och hur man kan förbättra möjligheterna till inflytande. Utgångspunkten var den film som förbundet tagit fram om pensionärsråd.

Den 6 november kommer vi att ha ytterligare en sammankomst som vänder sig till alla ordföranden och KPR-ledamöter samt alla ledamöter i våra regionala råd. Där kommer bland annat en regional företrädare att berätta om införandet av God och Nära Vård. En förändring som kommer beröra oss alla.

Vi kommer också att successivt att återigen införa mindre möten i zoom för att informera och diskutera  om rådens funktion och vitalisera samarbetet både mellan råden, men också samarbetet regionalt och lokalt.

Kom gärna med förslag på hur vi bäst kan vara till stöd och hjälp och vad som skulle behövas för att vi ska bli ännu bättre på att vara de ”Äldres röst”

Ewa Kardell