Vård

Seniorer utgör en stor del av alla som behöver vård, och äldre har ofta komplexa vårdbehov. Samtidigt finns många brister just när det gäller vården av äldre.

  • Det finns omotiverade och diskriminerande åldersgränser vad gäller vissa undersökningar och typer av behandlingar samt rätten till stöd.

  • Det råder brist på specialister inom geriatrik och trots att antalet äldre ökar kraftig så utbildas i dag färre geriatriker och specialister i äldrepsykiatri än tidigare.

  • Forskningen om äldre och läkemedel är bristfällig. Läkemedelsprövningar görs nästan uteslutande på yngre personer trots att det är äldre som använder mest läkemedel.

  • Äldreomsorgen måste utvecklas genom vetenskap och evidens men forskningen inom äldreområdet är eftersatt.

  • Äldre drabbas oftare än andra av depressioner och demens, men vården är inte anpassad för psykiskt sjuka äldre som ofta har ofta fysiska problem parallellt med sin psykiska ohälsa. Många får inte rätt diagnos och därmed inte heller rätt behandling.

Valfrihet inom vården är en viktig fråga för SPF Seniorerna. Du ska kunna välja vilken fysioterapeut, fotvårdsspecialist eller läkarmottagning du vill vända dig till. Vården ska utgå från den enskilda personens behov och önskemål.

Ett läkemedel som är effektivt mot en åkomma kan vara dåligt för munhälsan eller försämra balansen och orsaka fallskador och smärtor från ett fysiskt tillstånd kan påverka det psykiska måendet. Vården måste ha en helhetssyn på patienten. Här krävs bättre samverkan mellan olika huvudmän, så kallad ”sömlös vård” och journalsystem där informationen följer patienten.

Det måste finnas tillräckligt med vård- och omsorgsplatser. Det kan tyckas positivt att få sin vård i hemmet, men här gäller det att vara vaksam på risken för ensamhet och isolering.

Anhöriga som vårdar närstående gör en enorm insats som dessutom innebär besparingar för kommunerna. De bör upplysas om sina rättigheter till stöd och visas tillbörlig uppskattning.

Satsa förebyggande på äldres hälsa genom att motverka ensamhet och inaktivitet, förbättra munhälsa, minska risken för fallskador och införa ett kostnadsfritt vaccinationsprogram för äldre.

Läs mer om vad vi vill i vårt regionpolitiska program (2022)