Hälften av länets kommuner utan trygghetsbostäder

Trygghetsboenden i form av hyres- eller bostadsrätter underlättar för den som söker högre tillgänglighet och social samvaro, men hälften av Stockholms kommuner saknar trygghetsboenden helt.

Att köpa bostadsrätt eller flytta till en hyreslägenhet i ett så kallat trygghetsboende kan vara ett bra steg för den senior som vill ge sig själv goda förutsättningar att bo kvar hemma långt upp i åren.

Alla som vill och har rätt ålder får flytta till ett trygghetsboende. Lägenheterna är helt vanliga lägenheter, men tillgänglighetsanpassade så att man slipper höga trösklar och trappor den dag man kan behöva stöd av en rullator. Där finns dessutom umgängesytor om man vill umgås med sina grannar, och sociala aktiviteter som motverkar ensamhet.

Bara hälften av kommunerna

Men för att man ska kunna flytta till ett trygghetsboende krävs förstås att det finns några där man bor. I Stockholmsregionen är det bara 50 procent av alla kommunerna som anger att de har trygghetsboenden i kommunen, enligt Boverkets enkät

Och bland de kommuner som har trygghetsboenden uppger hälften att de har underskott på dem.

Ser inte behovet

Samtidigt hävdar Huddinge och Botkyrka att de inte har några behov av trygghetsboenden, och Stockholm, Lidingö och Järfälla vet inte om de har behov av boendeformern.

Så ser det ut i din kommun

(Nykvarn och Södertälje har inte svarat.)

Boverkets bostadsmarknadsenkät 2024 - Stockholms län

Trygghetsbostäder (ej biståndsbedömda) ska ge äldre som önskar tillgång till större gemenskap och trygghet. De kan ha olika utformning, men de flesat har fokus på trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen och särskild personal. Kräver inget biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen. (I Boverkets enkät avses både trygghetsbostäder som tillkommit med och utan investeringsstöd.)

Kommun Har er kommun trygghets-bostäder? Hur ser utbudet ut? Har er kommun behov av boendeformen?
Upplands Väsby  Ja Balans  
Vallentuna  Nej   Ja
Österåker  Ja    
Värmdö  Ja   Ja
Järfälla  Nej   Vet ej
Ekerö  Nej   Ja
Huddinge  Nej   Nej
Botkyrka  Nej   Nej
Salem  Nej   Ja
Haninge  Nej   Ja
Tyresö  Ja Underskott  
Upplands-Bro  Ja Underskott  
Nykvarn       
Täby  Ja Balans  
Danderyd  Ja Underskott  
Sollentuna  Ja Underskott  
Stockholm  Nej   Vet ej
Södertälje       
Nacka  Ja Underskott  
Sundbyberg  Ja Balans  
Solna  Ja Överskott  
Lidingö  Nej   Vet ej
Vaxholm  Vet ej    
Norrtälje  Ja Underskott  
Sigtuna  Ja Överskott  
Nynäshamn  Nej   Ja

Vad skiljer seniorboende från trygghetsboende?*

Både seniorboenden och trygghetsboenden riktar sig till friska seniorer. Vem som helst med rätt ålder kan flytta till ett senior- eller trygghetsboende.

Ett seniorboende riktar sig främst till yngre seniorer (så unga som 55+) och kan omfatta både villor, radhus och lägenheter. Skillnaden från en vanlig bostads- eller hyresrätt är framför allt att tillgängligheten är större med närhet till service och kollektivtrafik.

Ett trygghetsboende har lägenheter och riktar sig i regel till lite äldre seniorer. Skillnaden från en vanlig bostads- eller hyresrätt är att tillgängligheten är större, utan trappor och höga trösklar, och att du, utöver din egen lägenhet, har tillgång till sociala ytor och gemensamma aktiviteter. Ofta finns också en trygghetsvärd.

Den som eventuellt behöver hjälp och bor i senior- eller trygghetsboende får ansöka om hemtjänst.

(Särskilt boende är endast till för den som har stort hjälpehov och fått ett biståndsbeslut av sin kommun. Det är inte ålder utan vårdbehov som styr. Den som bor i särskilt boende får service, omvårdnad och sjukvård.)

* Källa: Seniorval.se