Underskott på seniorbostäder i länets kommuner

Det råder underskott på seniorbostäder i varannan kommun i Stockholms län, enligt Boverkets Bostadsmarknadsenkät. Se hur det ser ut där du bor.

I 23 av Storstockholms 26 kommuner råder bostadsbrist. För att köpa en vanlig etta krävs en månadslön på 37 000 kronor och en insats på över 350 000 kronor, rapporterar DN. Den som vill ha ha en hyresrätt måste stå många år i kö.

Samtidigt bor många seniorer kvar i stora och arbetskrävande lägenheter eller villor för att de saknar bra alternativ att flytta till. Ett dåligt anpassat boende kan leda till ett liv i ensamhet med risk för hälsan.

Dra igång flyttkedjor

Om seniorer kunde flytta till och bo i bostäder lämpliga att åldras i skulle seniorernas nuvarande bostäder lösgöras för hushåll med mindre behov av tillgängliga bostäder.

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät finns seniorbostäder i alla svarande kommuner i Stockholms län, utom i Österåker. Men de som finns är för få. I hälften av kommunerna råder underskott.

Nu vill SPF Seniorerna uppmana fler kommuner att upplåta attraktiv mark och få fler att ta hjälp av de stöd som länsstyrelsen betalar ut för att bygga senioranpassat.

Så ser det ut i din kommun

Bostadsmarknadsenkäten 2024 - Stockholms län

Seniorbostäder är vanliga bostäder avsedda för personer över en viss ålder, vanligen 55+. Det kan vara bostadsrätter eller hyresrätter, men även kooperativ, villor eller radfhus och vem som helst med rätt ålder får flytta dit. 

Två av länents kommuner, Nykvarn och Södertälje, har inte besvarat enkäten.

Kommun Har kommunen seniorbostäder? Hur bedömer ni utbudet? Har kommunen behov av boendeformen?
Upplands Väsby Ja Balans  
Vallentuna  Ja Balans  
Österåker  Nej   Vet ej
Värmdö  Ja   Vet ej
Järfälla  Ja Balans  
Ekerö Ja Underskott  
Huddinge Ja    
Botkyrka  Ja Underskott  
Salem  Ja Balans  
Haninge Ja Underskott  
Tyresö  Ja Underskott  
Upplands-Bro  Ja Underskott  
Nykvarn       
Täby  Ja Balans  
Danderyd  Ja Underskott  
Sollentuna  Ja Underskott  
Stockholm Ja Underskott  
Södertälje       
Nacka  Ja Balans  
Sundbyberg Ja Underskott  
Solna  Ja Balans  
Lidingö  Ja Underskott  
Vaxholm Ja Underskott  
Norrtälje Ja Underskott  
Sigtuna  Ja Balans  
Nynäshamn  Ja Underskott  


Vad skiljer seniorboende från trygghetsboende?*

Både seniorboenden och trygghetsboenden riktar sig till friska seniorer. Vem som helst med rätt ålder kan flytta till ett senior- eller trygghetsboende.

Ett seniorboende riktar sig främst till yngre seniorer (så unga som 55+) och kan omfatta både villor, radhus och lägenheter. Skillnaden från en vanlig bostads- eller hyresrätt är framför allt att tillgängligheten är större med närhet till service och kollektivtrafik.

Ett trygghetsboende har lägenheter och riktar sig i regel till lite äldre seniorer. Skillnaden från en vanlig bostads- eller hyresrätt är att tillgängligheten är större, utan trappor och höga trösklar, och att du, utöver din egen lägenhet, har tillgång till sociala ytor och gemensamma aktiviteter. Ofta finns också en trygghetsvärd.

Den som eventuellt behöver hjälp och bor i senior- eller trygghetsboende får ansöka om hemtjänst.

(Särskilt boende är endast till för den som har stort hjälpehov och fått ett biståndsbeslut av sin kommun. Det är inte ålder utan vårdbehov som styr. Den som bor i särskilt boende får service, omvårdnad och sjukvård.)

* Källa: Seniorval.se