24 miljoner till forskning om lyhörd hemtjänst

Stiftelsen Äldrecentrum har beviljats 24 miljoner kronor för att undersöka hur äldre blir mer delaktiga i beslut som rör hemtjänsten. SPF Seniorerna Stockholmsdistriktet var delaktiga i ansökningen om anslag.

Programanslaget på 24 miljoner kronor är fördelat över sex år och ska användas till projektet "Hemtjänst samskapad i partnerskap med äldre personer – från debut till livets slut."

– Det känns helt fantastiskt att få detta erkännande, säger Åsa Hedberg Rundgren som är direktör på Stiftelsen Äldrecentrum.

– Långsiktig finansiering till forskning som bedrivs tillsammans med de som den berör, och den personal som arbetar i fältet, är stort.

Forskningsprogrammets huvudsakliga syfte är att undersöka hur hemtjänsten kan utvecklas.

– Stora delar av arbetet kommer att göras i partnerskap med äldre personer själva, anhöriga, personal, ledning och beslutsfattare, säger Ida Goliath, docent och projektledare för det sexåriga programmet vid Stiftelsen Äldrecentrum.

Förhoppningen är att stärka äldre personers röster och delaktighet i äldreomsorgen. 

Civilsamhällets organisationer med inriktning mot äldres situation i samhället utgör en viktig sektor och naturlig samtalspart för Stiftelsen Äldrecentrum, inte minst genom samarbetet med pensionärsorganisationer som SPF Seniorerna.