Gamla Linköping charmade med sina små hus

Andra december, första advent med julbord och julmarknad lockade  SPF Seniorerna Nyköpings 35 deltagare till Linköping. Gruppen var tråkigt nog kraftigt decimerad efter många sena återbud på grund av sjukdom.

Resan gick med buss till Friluftsmuseet Gamla Linköping ”Skansen för Östergötland". Från bussen går snabbspåret in i Wärdshuset. I entrén direkt ett möte med varm glögg, sedan  nerför den gamla  stentrappan till garderoben därefter upp två trappor till våra egna väntande rum med dukade bord och julmat på välfyllda fat.

Efter måltiden ges egen tid för promenad på marknaden ibland de små husen i den återuppbyggda 100-åriga innerstadsmiljön. För att man vill rädda husen för framtiden flyttades de under rivningsvågen på 50-talet från Linköpings innerstad till mark lite utanför staden testamenterad till kommunen av siste ägaren på Valla Gård.

På området ligger husen likadant i förhållande till varandra som de gjorde före flytten från staden och enligt den gamla stadsplanen. Det är ca 125 gamla charmiga små byggnader som räddats . Ett mycket uppskattat och intressant område att utforska.

I folkvimlet på marknaden blandas  bodar och försäljare med julens alla vällukter som nådde oss varthän vi än vände näsan. Välbekant känner vi doft av glögg, brända mandlar, gran, halm, kaffe och grillad korv. Lagom frusna och mätta återvänder vi till den varma bussen och tillbaka hem.

Text och bilder: Anette Törling