En lärorik kväll om ost och vin

Ostens och vinets historia. Fyra olika viner (2 röda och 2 vita) samt fem sorters ostar provsmakades vid tillfället. C-G Mineur från Munskänkarna talade om vinerna och lärde oss om sötma, friskhet, dofter och olika smaker.

  • C-G Mineur och Annica Åström lärde ut om ostens och vinets historia.
  • C-G Mineur och Annica Åström lärde ut om ostens och vinets historia.

Efter denna presentation fortsatte Annica Åström, f.d. osthandlare i Nyköping, att berätta om ostarna och vi fick smaka på dessa tillsammans med vinerna och bestämma vilket vin som passade bäst till den aktuella osten.

Intressant var att höra att det mörka skiktet inuti kittostarna består av aska som lagts över ostmassan vid tillverkningen innan ett nytt lager lagts på. Vi fick bl.a. smaka en mycket god herrgårdsost, bara 17 %,samt en delikat gruyere från Schweiz.

En mycket intressant och givande kväll med kunniga ledare och det utlovades ett nytt provtillfälle eftersom det var lång kö till kvällens program.

Text och bilder: Siv Blomberg