Årbyrunda lockade fram solen och pigga Frilufsare

De naturområden där Frilufsarna drar fram börjar nu bli höstrikt vackra i alla de lockande färger.

  • Promenaderna ger tillfälle att prata med varandra. Foto: Leif Korsman
  • Solen flödade över 22 matsäcksugna Frilufsare. Foto: Roger Stark
  • Promenaderna ger tillfälle att prata med varandra.  Foto: Leif Korsman
  • Solen flödade över 22 matsäcksugna Frilufsare. Foto: Roger Stark

Ja, den extra Årbyrundan på torsdagen lockade fram både solen och 22 Frilufsare. Ledda av Leif Korsman startade gänget vid Måsta Äng, som har ett bra parkeringsområde att erbjuda. Därifrån rundades äldreboendet och sedan bar det av rakt in mot naturskyddsområdet i Årby. Vid Årbystugan finns underbart fina sittplatser och där blev det ett planerat tillfälligt stopp. Fram kom termosar med kaffe, allehanda smörgåsar och det gavs tillfälle till både samtal och skratt.
Färgglada löv, både de som fallit till marken och de som krampaktigt håller sig kvar, fortsatte att fascinera på vår väg tillbaka. Totalt blev det nära fem kilometer frisk luft. Många Frilufsare är nöjda över dessa täta träffar. Och nästa torsdags är det dags igen.

Frilufsarna ska gå i Kälbyravinen som var farled för tusen år sedan.
Torsdag 5 oktober KÄLBYRAVINEN i Skogstorp. Klockan 10:00 utgår vi från platsen där vi parkerat bilarna. Obs! Med anledning av markarbeten på området har vi ändrat mötesplats jämfört med det som tidigare har meddelats. Du som kör mot Alberga/Stora Sundby ska svänga mot Skogstorp, men viker höger redan efter cirka hundra meter – alltså före järnvägen.

Det är Maj-Britt som ska leda oss genom lummig skog och på spångar där det för länge sedan var hav. Vi kommer också fram till katthemmet. Promenaden är cirka fyra kilometer. Under promenaden kommer vi överens var vi ska äta den medhavda matsäcken.

VILL DU VETA MERA OM KÄLBYRAVINEN?
Gamla farleden i Kälbyravinen, här gick det båtar för cirka tusen år sedan. Mellan 6000 och 4000 före vår tidräkning växte Rekarnebygden fram genom inlandsisens avsmältning och landhöjningen. Bygden var från början ett skärgårdslandskap dit jägare och fiskare sökte sig. Trakten förändrades genom landhöjningen när större sammanhängande landområden skapades.
En bofast befolkning etableras under bronsåldern 1700-500 före vår tidräkning och den gamla sjö- och havsbottnen blev utmärkt åker- och betesmark. Arkeologiska fynd har visat att trakten var rik på bebyggelse och hade mycket kommunikation med omvärlden.
Maj-Britt Besterman vet mera om promenaden, telefon 073 224 6272.

Ärla kan också locka Frilufsarna
Extrarunda i Ärla torsdagen 12 oktober. När vi samsats om plats i bilar för samåkning startar vi från Skogsängens idrottsplats klockan 10:00. Passagerare betalar 20 kronor till chauffören. Resan till Ärla är cirka 15 kilometer.
Det är Leif Andersson som föreslagit promenadsträckan som naturligtvis är granskad och provad. Det blir en fin spatsertur upp på grusåsen som ger öppet synfält ner i en ravin som vi inte trodde fanns. Inga svåra strapatser ställer till problem. Vi hittar också en bra plats där vi tar av ryggsäckarna för att få fram matsäcken.
Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 20 20.

Text: Roger Stark
Foto; Roger Stark och Leif Koirsman