Vad är bridge?

Introduktion till bridge.

Bridge är ett kortspel för fyra personer som spelas med en vanlig kortlek. Spelet går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt. Gillar du Whist, Priffe eller Plump är Bridge något för dig.

Notera att detta är en introduktion. Det finns mycket mer tex olika spelsystem och olika spelformer. Var och en kan finna sin nivå och spela mot andra på samma nivå eller bättre.

Spelarna bildar par och spelar tillsammans. Varje giv består av två moment. Det första är att man har en budgivning där varje spelare i tur och ordning konkurrerar tillsammans med partner om att försöka bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och får ett kontrakt. Detta ligger till grund för det andra momentet, själva spelet. Det gäller att, tillsammans med partner, spela hem kontraktet eller mer. Om man inte fick kontraktet spelar man försvar och då försöker man se till att den andra sidan misslyckas med sin uppgift.

Poäng får man genom att vinna stick. Ett stick får man när man lagt det högsta kortet av fyra. Det finns totalt 13 stick att vinna per giv. Vid en bridgetävling är det slutsumman av varje giv som jämförs med hur de andra spelarna bjudit och spelat.

Man får bonuspoäng om man bjuder en högre nivå, det finns zoner som ger mera poäng och riskerar mer utbetalningar (minuspoäng) om man misslyckas. Motståndarna kan "dubbla" kontraktet för att få mer poäng när de tror den andra sidan kommer att misslyckas.

Alla som spelar given har exakt samma kort som de andra som tävlar på ens "väderstreck". Man sitter Nord-Syd eller Öst-Väst. Vid en tävling spelar man normalt sett mellan 24 och 28 brickor dvs givar, tar mellan tre och fyra timmar att spela.