Frilufsarna gick i Kälbyravinen som var farled för tusen år sedan

Hösten är här och Frilufsarna, 37 till antalet på torsdagen, följde Maj-Britt Besterman på historisk mark.

  • Maj-Britt i blå jacka och med hund, ses berätta om dagens runda. Foto: Roger Stark
  • Tänk vad det smakar bra med matsäck. Här lossades dessutom tungornas eventuella band.
  • Framåt marsch över stock och sten…
  • Foto: Leif Korsman
  • Där nere är Leif Korsman och fotograferar!
  • Det är vackrare utsikt än bilden kan visa.
  • Tro det eller ej, det finns fiskar (mörtar) i den konstgjorda sjön. Foto: Leif Korsman
  • Maj-Britt i blå jacka och med hund, ses berätta om dagens runda.               Foto: Roger Stark
  • Tänk vad det smakar bra med matsäck. Här lossades dessutom tungornas eventuella band.
  • Framåt marsch över stock och sten…
  • Foto: Leif Korsman
  • Där nere är Leif Korsman och fotograferar!
  • Det är vackrare utsikt än bilden kan visa.
  • Tro det eller ej, det finns fiskar (mörtar) i den konstgjorda sjön.         Foto: Leif Korsman

Vi konstaterade att höstjackan behövdes och nästintill att det krävdes parkeringsvakt när vi skulle samsas inför promenaden.

Under de tio år som Frilufsarna existerat inom SPF Seniorerna Eskilstuna har vi varit i Kälbyravinen två gånger tidigare. En gång i vårvackert väder, den andra när det var blötsnö både på marken och i luften. Den blöta promenaden hade bara samlat sju-åtta tappra.

Denna fina höstdag riskerade ingen få snöflingor i kaffet, men det var på samma plats dagens fikagäng slog sig ner. I betydligt trevligare väder!

Eftersom dagens promenad mestadels gick på smala (lite leriga) stigar var det svårt att föra samtal med mera än den närmast framför eller närmast bakom. Men ett uppdämt behov av att få prata togs igen vid den tillfälliga lägerplatsen.

Eftersom den cirka fyra kilometer långa promenaden delvis gick genom historisk mark passade Roger Stark på att berätta lite om vad som står skrivet, bland annat att en gammal farled fanns just i Kälbyravinen. Här gick båtar fram för cirka tusen år sedan.

Mellan 6000 och 4000 före vår tidräkning växte Rekarnebygden fram genom inlandsisens avsmältning och landhöjning. Bygden var från början ett skärgårdslandskap dit jägare och fiskare sökte sig. Trakten förändrades genom landhöjningen när större sammanhängande landområden skapades.

En bofast befolkning etableras under bronsåldern 1700-500 före vår tidräkning och den gamla sjö- och havsbottnen blev utmärkt åker- och betesmark. Arkeologiska fynd har visat att trakten var rik på bebyggelse och hade mycket kommunikation med omvärlden.

Dock stannade inte Frilufsarna så länge att det behöver skrivas in i historieböckerna. Fast vi konstaterade att ännu en trevlig runda härmed är avklarad.

Deltagarrekordet med 41 personer från september förra året står sig, men 37 är ett högre än när vi 21 september i år gav oss ut på Mesta Kulturbana, vilket då var näst högsta noteringen. Så rekordet naggas i kanten.

Ärla lockar Frilufsarna
Utsikten får vi på köpet

Extrarunda i Ärla torsdagen 12 oktober. När vi samsats om plats i bilar för samåkning startar vi mot Ärla från Skogsängens idrottsplats klockan 10:00. Passagerare betalar 20 kronor till chauffören. Resan till Ärla är cirka 15 kilometer och banan vi ska gå är cirka fyra kilometer.

Promenaden utgår från Åsborgens idrottsplats, ledda av Leif Korsman. Den första biten är uppförsbacke, men inte brant och det är breda fina banor.

Vi når en höjdpunkt, i dubbel bemärkelse. När vi nått toppen av åsen är det fin utsikt mot ravinen. Det blir en fin spatsertur upp till och på grusåsen, som ger öppet synfält ner i en ravin som vi inte trodde fanns.

När vi sett oss mätta vänder vi och inledningsvis går samma väg som vi kom, men väljer sedan en annan stig och når den lilla konstgjorda sjön.

Matsäcken äter vi antingen vid den lilla sjön, eller väljer från start att lämna ryggsäckarna i bilarna och tar fram dem vid idrottsplatsen.

Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.

Torsdag 19 oktober STENGÄRDE. Avfärd från P-platsen mellan DollarStore och Biltema klockan 10:00. Vi samåker till naturreservatet Stengärde, som ligger mellan Kungsör och Stora Sundby. Vi promenerar cirka fem kilometer, delvis förbi varggropar och ser helt orörd naturskog.

Samåkning erbjuds, passagerare betalar 20 kronor till chauffören.

Leif Korsman vet mera, telefonnummer 070 283 20 20.

Text: Roger Stark