Ärla lockade Frilufsarna Utsikten fick vi på köpet

Extrarunda i Ärla torsdagen 12 oktober var den 24 promenaden för Frilufsare hittills i år.

Extrarunda i Ärla torsdagen 12 oktober var den 24 promenaden för Frilufsare hittills i år. Och de allra flesta, kanske alla, deltagare är nöjda och bara vill ha mer och mer…och mera blir det. Redan nästa vecka träffas vi igen. Till och med två gånger. Läs texten längre ner och se vad som händer närmaste tiden.

 Vi var 18 Frilufsare på den extra promenaden i Ärla  Foto: Leif Korsman

 Ingen var sugen på bad – jo, solbad förstås…

Vi kunde samsas om platser i bilarna för samåkning. Den kraftiga vinden kändes inte när vi kom in på stigarna kring Åsborgen i Ärla, där vi tidigare inte promenerat i gemenskap. Dagens sträcka var bara drygt tre kilometer, men vi gick långsamt och unnade oss att titta på de fantastiska omgivningarna. Det var få av oss som ens visste att sådan natur finns. Vi tackar Leif Andersson för tipset att åka till Ärla, hans uppväxtplats.

Trots att vi kom upp på höga höjder var det inga branta backar att kämpa upp för. Utsikten från grusåsen fick vi på köpet. Efter vanlig gruppfotografering, den här gången i grusgropen, fortsatte promenaden.

Doris och Lasse blev fast vid utsikten.   

Med risk för egen kamera vågar Leif långt ut över kanten. Foto; Roger Stark

Naturligtvis hade vi matsäck med oss. Den här gången hade matsäcken fått vara kvar i bilarna för att plockas fram när promenaden var avklarad. Bra sittplatser finns vid idrottsplatsen, Åsborgen. Solen gjorde sitt allra bästa.

Samling två dagar i rad för oss ivriga Frilufsare

Promenad i spökskog och mustig utflykt till Ramsund

Torsdag 19 oktober STENGÄRDE. Avfärd från P-platsen mellan DollarStore och Biltema klockan 10:00. Vi samåker till Stengärde, som ligger mellan Kungsör och Stora Sundby. Vi promenerar cirka fem kilometer i naturskyddsområde där älgjakt inte förekommer. Samåkning erbjuds, passagerare betalar 20 kronor till chauffören.

En härlig rastplats vänder de som klarat sig från vargropen. Foto: Roger Stark

Fyra öppna källor med kristallklart vatten finns utmed vår promenadväg.   Foto: Leif Korsman

När vi klarat av spökskogen med dess många helt sanna historier om varggropar, öppna källor i naturskog, där endast vädrets makter ändrat förutsättningarna under senaste hundratalet år, men med en flera tusen år gammal historia.

Matsäcken äter vi vid väldigt fin rastplats innan vi fortsätter till annan typ av skog, där det åtminstone tidigare funnits en del trattkantareller.

Leif Korsman vet mera, telefonnummer 070 283 20 20.

Fredag 20 oktober RAMSUND I SUNDBYHOLM. Avfärd från P-platsen mellan DollarStore och Biltema klockan 10:00. Vi samåker till parkeringsplatsen vid Sigurdsristningen och hälsas därefter välkomna till Ramsunds gård av Patrik och Eva.

När vi förra gången var vid Ramsunds äppelodling, 31 augusti, såg vi vad som komma skulle på de många äppekträden. Nu har en del av odlingens äpplen förädlats till must. När vi besökte odlingen 31 augusti frågade flera Frilufsare efter möjligheten att få köpa ekologisk must. Nu har detta tillfälle kommit.

Det var 31 augusti Frilufsarna fick smaka Ramsunds äpplen.

I praktiska 3-litersförpackningar står sig musten 18 månader.

Musten är pastöriserad och i sina förpackningar klarar den sig 18 månader om den lagras svalt och mörkt. Vi får köpa en 3-litersförpackningar för 160 kronor styck. Dessutom kan det fortfarande finnas en del gårdens egna ekologiska äpplen, i så fall de sena sorterna.

Vidare, de bin som arbetat flitigt i äppelodlingen har förstås producerat honung. Vi får köpa honungen för 80 kronor per burk.

Givetvis har vi matsäck med oss. I samband med utflykten till Sundbyholm samlar vi ihop oss till en kortare promenad efter besöket på Ramsunds gård. Vädret och vår spontanitet bestämmer vart vi ska gå och var vi vill fika.

Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.

Text: Roger Stark