Besök hos Räddningstjänsten

Ett 30-tal pensionärer från SPF Seniorerna var på ett mycket bra och informativt studiebesök hos Räddningstjänsten, Eskilstuna, den 22/11

De flesta brandolyckor sker i hemmet. Vanlig orsak är slarv och bristande kunskap. 
Befolkningen blir allt äldre och bor kvar i hemmet högre upp i åldrarna.  
Större risk föreligger för senior som kan vara mindre rörlig och kanske har nedsatt hörsel. 
Idag finns dessutom en mängd olika elektriska apparater i hemmet som kan förorsaka bränder. 
Viktigt att hålla rent runt spisen! Om man förvarar många saker runt spisen är det lätt att de av misstag ramlar ner på spisen som då kan starta en brand! Om detta sker så ska man kväva elden med lock, brandfilt eller brandsläckare. Vid brand i stekpannan kan man ta en ugnsplåt för att kväva elden eller en annan stekpanna. Aldrig vatten på brinnande olja eller matfett! 
Bra att ha en brandfilt i köket! 

Handbrandsläckare, pulversläckare, på sex kilo rekommenderas. Om man tycker att en på 6 kg är för tung så kan man ha flera mindre släckare i hemmet. En mindre brandsläckare i bilen är också ett bra tips! 

Pulversläckaren går att använda på nästan alla bränder. Kontroll av brandsläckaren gör du samtidigt som du kontrollerar dina brandvarnare! Manometern ska stå på grönt så att det fortfarande finns ryck i den. En pulversläckare kan vara bra att vända på då och då (årligen) så att pulvret inte bildar en klump i botten. Man kan höra att pulvret ”rinner ner” i brandsläckaren. 
Brandvarnardagen infaller årligen den 1/12! 
Då ska din du kontrollera din brandvarnare, som ska sitta i taket. Ta hjälp av någon om du inte själv kan få den på plats. Ett tips som vi fick var att man kan använda dubbelhäftande tejp att fästa upp den med i taket. Bra med brandvarnare i sovrummet med hänvisning till att vi kanske laddar mobilen där. Olika brandvarnare finns! Några som man byter hela brandvarnaren efter 10 år. Skriv datum på brandvarnaren vid uppsättning av den! På vissa kan man ladda batteriet, men även dessa rekommenderas att byta efter 10 år. Vissa brandvarnare kan man seriekoppla så att om det tex börja brinna i ditt garage så kan man få larm i boendet. En brandvarnare per 60 m2 rekommenderas! Brandvarnare behövs på varje våningsplan. Stäng in branden! Gå ej ut i rökfyllt trapphus! 
Efter en guidad rundtur i hallen för brandbilarna fick vi prova på att släcka två mindre bränder med pulversläckare och med brandfilt. 
Mer bra information finns på webbsidan för MSD och Räddningstjänstens hemsida. Räddningstjänsten larmas ut och leds från räddningscentralen som drivs av Södertörns brandförsvarsförbund. 
Ett mycket lärorikt och bra besök idag!

  
Text och bild: Kristina Sjöberg