SPF provar öl på Ölkultur

En eftermiddag i mars träffades vi på Ölkultur, vårt lokala ölbryggeri i Eskilstuna. Vi var en ganska liten skara på 10 personer, vilket visade sig vara både charmigt och lärorikt.

En eftermiddag i mars träffades vi på Ölkultur, vårt lokala ölbryggeri i Eskilstuna. Byggnaden som är gamla vapenmuseet är en fantastisk byggnad i sig. Att det sen utvecklats ett bryggeri där är ännu mer fantastiskt.

Vi var en ganska liten skara på 10 personer, vilket visade sig vara både charmigt och lärorikt. Arto Ukura som är en av initiativtagarna till ölkultur lät oss ställa alla våra nyfikna frågor samtidigt som han berättade om hela ölbryggningsprocessen och de olika ölsorterna. De brygger ca 120 000 liter öl per år och levererar både till Systembolaget och lokala restauranger. Tyvärr har de ingen egen försäljning.

Vi fick information om de endast fyra ingredienserna i öl, malt, humle, jäst och vatten. Malt är basen i öl och består vanligast av korn. Även vete kan förekomma. Humle kryddar ölet och ger ölet olika smaker. Ofta används flera olika humlesorter i öltillverkningen. Jäst ger ölet alkohol, smak och karaktär. Vatten är den största ingrediensen och vattenkvalitén är avgörande för att smak och karaktär ska bli bra. Vattenkvalitén påverkar vilken typ av öl som bryggs i olika delar av Europa. Det finns nästan oändligt många olika kombinationer av hur de fyra ingredienserna blandas och varje ölproducent har sina hemliga recept på hur det sker.

Arto berättade vidare om skillnaden mellan Lager och Ale. Lager är underjäst i 9 – 11 grader medan Ale kräver högre grader – upp till normalt 28.

Vi provade fem olika ölsorter i nedanstående ordning:
1. Stolt lager
2. Märzel, en öltyp som är stor i södra Tyskland.
3. Blond
4. Original Ipa
5. Red Ipa

Vi avslutade provningen med ett besök i de undre regionerna där man har förvaringskärlen, tappningsmaskin och etikettering.

Efter ölprovningen avslutade vi alla med mera öl och väldigt goda Tapas.

Text: Boel Bolwig och Lars-Göran Magnusson
Foto: Boel Bolwig