Frilufsarnas toppendag på anrika Rossviks säteri

Det blev verkligen en toppendag för frilufsarna från SPF Seniorerna Eskilstuna på det moderna lantbruket Rossviks säteri.

  • Carl von Celsing berättade för frilufsarna om gårdens historia och om modernt jordbruk och satsning på solceller. Foto: Roger Stark
  • Före promenaden fick vi följa med Sofia in till fåren och lammen. Foto: Roger Stark
  • Här trivdes vi. Båda ett njuta av platsen och sitta ner för fika. Foto: Leif Korsman
  • Trädgårdsfika. Foto: Leif Korsman
  • Brygghäng. Foto: Leif Korsman
  • Carl von Celsing berättade för frilufsarna om gårdens historia och om modernt jordbruk och satsning på solceller.  Foto: Roger Stark
  •  Före promenaden fick vi följa med Sofia in till fåren och lammen.  Foto: Roger Stark
  • Här trivdes vi. Båda ett njuta av platsen och sitta ner för fika. Foto: Leif Korsman
  • Trädgårdsfika.  Foto: Leif Korsman
  • Brygghäng. Foto: Leif Korsman

Det blev verkligen en toppendag för frilufsarna från SPF Seniorerna Eskilstuna på det moderna lantbruket Rossviks säteri. På några timmar fick de 39 deltagarna ta del av gårdens historiska arv, liksom den moderna kompletteringen med solceller på alla taken och en blivande ny stor solcellsanläggning på fem hektar mark. Gårdens ägare Carl von Celsing tog sig tid att berätta och svara på de frågor som ställdes. Sofia Stark bjöd oss in till fåren och dess lamm. Dessa får ska senare beta marken kring solcellerna.

När alla fått sin kunskapstörst stillad bar det av på den tänkta motionspromenaden på cirka 2,6 kilometer. Vid framkomsten till Nabben blev alla åter lika begeistrade. En finare plats att ställa upp sin termos och veckla upp smörgåspaketen på kan knappast tänkas. Solen sken och gjorde att det var lika skönt i trädgården som på bryggan. Därefter promenad samma sträcka tillbaka.

Rossviks säteri består av 220 hektar skog och 950 hektar odlingsmark. Givetvis finns det på så stora marker en ansenlig mängd vildsvin, hjortar och annat vilt. Speciellt är vildsvinen till besvär för odlingen, men utgör också en god resurs för kött. Frilufsarna fick avslutningsvis köpa korv och annat, vilket ytterligare ökade behållningen av en mycket trevlig dag. Köttet är kontrollerat efter lagens alla regler och välkända Mälarchark har sett till att korven håller sig i skinnet.

Text: Roger Stark