Besök på Stora Sundby

1:a juni var det äntligen dax för 37 förväntans fulla pensionärer att få besöka sagoslottet Stora Sundby invid Hjälmarens strand. Vi möttes av guiden Linda Nordin som tog oss med på en tidsresa tillbaka till medeltiden.

  • Linda Nordin
  • Linda Nordin

Det första samhället som anlades vid sundet fick även en försvarsanläggning, dessa ruiner finns kvar att beskåda i eko-parken. Under 1400-talet byggdes en ny borg som kom att bli grunden till nuvarande slott som vi i dag ser. Under århundraden har det byggts om och först på 1500- talet tog släkten Sparre vid och borgen fick då namnet Sundby hus. Under 1800-talet dog Sparresläkten ut och borgen köptes av greve Carl De Geer. Hans hustru Ulrika var inte alls förtjust att bo i den trista borgen utan hon ville ha ett mer romantiskt slott som var på ropet ute i Europa. Byggmästare Abraham Nyström var den som fick uppdraget att planera och bygga om, det tog 16 år att färdigställa till nuvarande skick. Merparten av de gamla väggarna och inredning behölls.
1848 stod Sveriges vackraste slott klart och som i folkmun kom att kallas för kaländerslottet, med sina 4 torn för årstiderna,12 mindre torn för månaderna, de 52 rummen för årets veckor samt 152 fönster för årets dagar.
Vi fick se riddarsalen med sina lädertapeter från 1600-talet, gobelänger och målningar av tidigare ägare. Takkronorna var magnifika och utformade med hjortar och älgar. Vi gick igenom de övriga salarna och såg heltäcknings matta från Belgien det ansågs vara finare då den var fabriksgjord. De tidigare hantverkarna som renoverat de olika salarna hade dolt små hälsningar med namn och årtal och det fortsätter man med  att göra vi renovering Trevligt för eftervärlden.
Nuvarande ägare är släkten Klingspor från 1888 men de flyttade inte in förrän1937 efter att Stephanie von Vedel gått ur tiden då hon hade arrenderat slottet på livstid. I dag drivs slottet vidare av Mauritz och Ida-Sofia Klingspor som även har slottet som sin privata bostad. Det ordnas med jakt då ägorna har vilthägn. Det finns gårdscafé på sommaren samt en viltaffär som tillhandahåller diverse köttprodukter.
Som avslutning på visiten intogs kaffe och smörgås i skydd av orangeriets väggar för kylig nordanvind men i strålande solsken. Stort tack till Resekompaniet, samt till guiden Linda och familjen Klingspor som gjorde det möjligt att få beskåda detta magnifika slott.

Text och bild: Veronica Ankarfjärd