Studiebesök Ekeby Reningsverk

Den 24 januari ordnade Kulturgruppen, SPF Seniorerna Eskilstuna, studiebesök på Ekeby Reningsverk.

Den 24 januari ordnade Kulturgruppen,SPF Seniorerna Eskilstuna, studiebesök på Ekeby Reningsverk.

Processingenjör Erica och hennes kollega inledde besöket med en bildvisning och information om verksamheten på Reningsverket. Hur den hade utvecklats sedan den  togs i drift 1955. Avloppsvattnet går igenom flera steg i reningsprocessen, grovrensning, mekanisk rensning, kemisk rensning och biologisk rensning  innan det passerar våtmarken för att sedan hamna i Eskilstunaån och Mälaren. Ekeby våtmark är Sveriges största  konstgjorda våtmark.

Erica berättade om olika projekt som utfördes, och kontroller som regelbundet utfördes för att mäta värden på fosfor och kväve och olika organiska material som fanns i avloppsvattnet. Därefter blev det guidat besök inomhus genom olika processer.  Ingen behövde hålla för näsan, luktfritt!

Intressant studiebesök, med tanke på samhällets olika miljöaspekter. Intressant verksamhet  som man inte får insyn i, om man inte bokar ett guidat studiebesök. SPF:s medlemmar som deltog i besöket, tyckte det var mycket intressant information som Erica och hennes kollega delgav oss.

Text: Marianne Rohlén