Hundratals sjöfåglar hälsade frilufsare välkomna till Ekeby

Gråväder och lite sidvind till trots var det 36 frilufsare från SPF Seniorerna Eskilstuna som kom till säsongens andra promenad. Det enda som riktigt skvallrade om att våren är i antågande var den leriga vägen.

  • Frilufsarna vid Sveriges största anlagda våtmark, ett miljöprojekt som hedrar Eskilstuna. Foto: Leif Korsman
  • Att promenera i grupp har blivit viktigt för många. ”Och vi kommer till platser som vi knappast vissta fanns trots att vi är i Eskilstuna”, konstaterades. Foto: Leif Korsman
  • Ekbacken gör skäl för sitt namn. Längre fram i vår kan huggormar beskådas. Här passade 36 frilufsare på att fika. Foto: Roger Stark
  • Frilufsarna vid Sveriges största anlagda våtmark, ett miljöprojekt som hedrar Eskilstuna.  Foto: Leif Korsman
  • Att promenera i grupp har blivit viktigt för många. ”Och vi kommer till platser som vi knappast vissta fanns trots att vi är i Eskilstuna”, konstaterades.  Foto: Leif Korsman
  • Ekbacken gör skäl för sitt namn. Längre fram i vår kan huggormar beskådas. Här passade 36 frilufsare på att fika.  Foto: Roger Stark

Ett vårtecken är förstås även det hundratals sjöfåglar som hälsade oss välkomna till Ekeby våtmark där promenaden tog sin början med riktning mot Ekbacken.

Just nu är mängden sjöfåglar värda att nämnas. Kanadagäss och grågäss dominerar verkligen, men gräsänderna är också talrika, plus att ett antal svanar börjar bestämma om kommande revir.

Promenaden inleddes med en runda bland de anlagda dammarna, vilka utgör Sveriges största anlagda våtmarksområde. Inkommande vatten till reningsverket har förstås sin naturliga belastning, men när mekanisk rening gjort avsedd verkan fylls dammarna på med utgående vatten, som sedan kan släppas ut i Eskilstunaån.

Frilufsarna följde Eskilstunaån fram till Naturreservatet Ekbacken, där matsäcken smakade riktigt bra. Vi hann också med att prata med varandra medan vi hällde upp en påtår.

Under de senaste två promenaderna, årets två första, har flera nykomlingar anslutit.

Kanske ska vi vara glada att det var tidig vår utan värmande sol eftersom Ekbacken anses vara Eskilstunas mest huggormstäta område. Promenaden tur och retur tog cirka två timmar inklusive stunden att äta matsäck. Den avverkade sträckan blev sex kilometer.

Vackra Rosenfors nästa mål
Vårprogrammet fortskrider med vandring torsdagen 9 mars, ROSENFORS. Klockan 10:00. Matsäck har vi med oss. Samlingsplatsen i Skogstorp får vi fundera på eftersom vi nu blivit så många bilburna att inte alla får plats där vi från början hade tänkt oss. Vi får återkomma angående rekommenderat parkeringsplats. Dock är det bra bussförbindelse.

Text: Roger Stark