Kulturvandring med Giselle Emmoth

Torsdagen den 31 augusti tog guiden Giselle Emmoth med 11 medlemmar på en intressant vandring med början vid Rinmanmonementet i Rinmansparken.

 Sven Rinman (1720-1792) var den första direktören för Eskilstuna fristaden. Rinmansparken kallades tidigare för Fristadsparken (1920) och var en del av lassrettsparken då det låg ett epidemiskt sjukhus där som sedan länge är rivet.

Vi vandrade vidare ner till Rothoffsparken som är Eskilstunas äldsta anlagda park. Det finns fortfarande några intressanta växter och träd från den tiden men det får bli en egen guidning. Vi fick höra om Rothoffsvillan som beboddes av Fredrik Rothoff och dennes familj från c:a 1740- talet. Huset fanns i släktens ägor fram till 1869 då det såldes till en sjökapten Gustav Blixt som byggde om det helt och hållet till den villan som vi i dag kan se. Vi fick höra om husets hemligheter bl. a om att det spökade.

Vi vandrade sedan vidare till Rademachersmedjorna och fick höra berättelsen om Reinhold Rademacher (1609-1668) som av självaste kung Carl den 10 blev övertalad att flytta med sin familj till Sverige från Livland nuvarande Lettland. Sverige var en stormakt på den tiden och vi hade många besittningar runt Östersjön där det bedrivs järnbruk. Reinhold lockades med att han skulle få ensamrätt på fin smide såsom knivarna, saxar, synålar, gångjärn, lås, spik och mycket mer. Den första smedjan blev färdig 1659 och står fortfarande kvar på samma plats, tillsammans med klockstapeln är det bland de äldsta byggnaderna i Eskilstuna. Lite märkligt kan man tänka att placera en klockstapel bland smedjorna. Men husen var av trä och inte bara smedjor utan de var även bostäder åt smedernas och deras familjer som även hade lärpojkar med flera inneboende. När det började blåsa så ringde man i klockan för att alla eldar skulle släckas för att inte orsaka eldsvåda. Reinhold R var föreståndare för finsnickermanefakturen därför uppkallades området efter honom.
Majoriteten av arbetskraften var invandrare från i huvudsak Tyskland och Holland.

Vi vandrade vidare till Fristaden, som är i dag ett låst och tillbommat område men man kan se över planket några av ursprungs husen som är byggda  omkring 1778. Fristaden fick sitt namn av dom smederna som flyttade in och bedrev verksamhet och var skatt och tullbefriade.

Mycket intressant fick vi höra på den dryga timmen som vandringen tog ett stort tack till Giselle Emmoth.

Text och foto: Veronica Ankarfjärd för kulturgruppen SPF seniorerna.